Prețul gazelor
Social

Prețul gazelor a atins un nou maxim istoric! Cât vor veni facturile la iarnă

Prețul gazelor a explodat din nou luni, depășind pe bursa din Amsterdam 355 de euro pe MWh. În acest context, experții avertizează că actuala schemă de sprijin pentru populație nu este una corectă pentru că încurajează menținerea prețurilor ridicate.

Prețul gazelor a explodat. Este în mod evident faptul că o formă de prelungire a actualului sistem de sprijin a consumatorilor va exista, dar nu cred că cea prezentă este cea corectă în sensul în care nu toți consumatorii trebuie protejați în felul acesta. Este foarte important să și scădem cererea de energie de pe piață și în momentul de față, având acest sistem de plafonare sau compensare, cererea este foarte sus. Lumea nu economisește deloc energie. Este foarte important să începem să și economisim energie”, a explicat Corina Murafa, analist politici energetice. 

Aceasta a dat exemplul Germaniei care a adoptat o politică bazată pe reducerea consumului.

“Uitați-vă ce reglementări a adoptat ieri Germania vizavi de iluminatul clădirilor publice și vizavi de încălzirea clădirilor publice în perioada iernii. Ei speră să își scadă în felul acesta consumul cu 2%, nemailuminând monumentele publice și scăzând temperatura în clădirile publice, mai puțin în spitale.

Deci imaginați-vă, dacă o țară de dimensiunile Germaniei poate să atingă astfel de economii de energie, noi, probabil, cu eforturi mai puține, am putea obține niște scăderi ale consumului remarcabile. Pentru că nu putem să controlăm piața decât jucându-ne pe partea de scădere a consumului. Și va trebui să găsim o soluție pentru că acei consumatori cu adevărat vulnerabili să fie protejați”.

Facturile ar putea crește din nou

Potrivit acesteia, facturile la iarnă nu vor fi foarte diferite de cele de iarna trecută.

”Probabil la iarnă vom avea același preț ca și până acum, pentru că eu nu văd guvernul având capacitatea să implementeze un sistem corect prin care doar consumatorii cu adevărat vulnerabili să fie protejați. Deci probabil ca și iarna trecută, cu o creștere de 10-20%. E clar că nu se va duce către consumatorul final creșterea aceasta de pe piața liberă, însă vom suferi pe termen lung consecințele”, a mai spus Corina Murafa.

Guvern federal german a votat măsurile de economisire a energiei în această iarnă pentru a reduce consumul de gaze

Anunţul a fost făcut de Ministrul Economiei, Robert Habeck: „Vom reduce folosirea gazelor cu aproximativ 2%-2,5%”, a menţionat oficialul.

blank