Actualitate, Featured

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți Legea pentru bone

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Lega privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite 71o lei, în funcție de veniturile lunare pe membru de familie pentru bonă. 

Klaus Iohannis a aprobat legea pentru ajutor cu sume de bani care variază între 250 de lei și 71o lei, în funcție de veniturile lunare pe membru de familie. Poiectul a fost prezentat în 16 noiembrie în Biroul Permannt al Camerei Deputaților și înaintat în aceeași și la Senat, care l-a adoptat în 10 februarie. După obținerea tuturor avizelor, deputații au adoptat proiectul de lege în 12 martie.

Proiectul a fost inițiat de trei deputati, din care unul PSD, Solomon Adrian, și doi PNL, Răcuci Claudiu-Vasile și Roman Florin-Claudiu. În expunerea de motive, inițiatorii vorbesc despre necesitatea acordării unor stimulente pentru combaterea scăderii natalității și despre lipsa de creșre și grădinițe pentru copiii de vârsta preșcolară.

Legea nr.35/2020, devenită după semnarea decretului de promulgare de către președintele Klaus Iohannis, prevede că:

Ajutorul financiar se acordă lunarm pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie:

până la 2100 lei – 710 lei;
de la 2101 lei până la 2500 lei – 550 lei;
de la 2501 lei până la 3000 lei – 390 lei;
de la 3001 lei până la 3500 lei – 250 lei.
Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniţă.

Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3500 lei pe membru de familie și care se află în una din următoarele situații:

este părintele la care copilul locuiește în mod statornic;
are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia;
este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor
Pot primi banii cetățenii români, ai altui stat sau apatrizi, în condițiile legii, angajați cu contract de muncă, pe drepturi de autor, care obțin venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură, ori exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată. De asemenea, sunt eligibili și cei care sunt șomeri indemnizați sau sunt înregistrate în evidențele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă județene, respectiv a municipiului București, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă și nu au refuzat maximum două oferte de muncă.

Pe de altă parte, nu pot beneficia de ajutorul financiar asistenții maternali profesioniști, cei care se află în perioada de concediu pentru creșterea copiilor sau cei nu şi-au achitat impozitele şi taxele faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate.

 

blank