Life, Stiri

Poartă un sutien pe măsura ta!

Femeile care-şi chinuiesc sânii în sutiene nepotrivite sunt expuse riscului de lordoză.

poarta-un-sutien-pe-masura-ta-18487031

75 A, 80D, 95E… Deşi mărimea sutienului este foarte importantă, totuşi multe femei habar n-au care este mărimea corectă a sutienului. Un studiu efectuat în Belgia arată că 7 din 10 femei nu ştiu care le este sutienul potrivit. Din păcate, foarte multe femei îşi aleg sutienul exclusiv pe criterii estetice şi nu în funcţie de talie.

Totuşi, sutienul printre altele trebuie să asigure femeii o stare de confort. Astfel, ca şi în cazul unei perechi de sandale, şi în cazul unui sutien, trebuie să ţinem seama de mărimea potrivită şi de faptul că nu trebuie să ne provoace neplăceri. Şi dacă este mic, şi dacă este prea mare, sutienul poate avea, în timp, consecinţe negative asupra sănătaţii, în special asupra coloanei vetebrale.

În medie, cei doi sâni cântăresc aproximativ 500 de grame, greutate care poate ajunge până la un kilogram în cazul femeilor însărcinate. Preponderent, sânii sunt formaţi din ţesutul adipos care adăposteşte glandele mamare. Un sutien corect ales susţine sânii şi permite repartiţia egală a masei mamare între spate, umeri, fără nici un efort.

Dacă o femeie are un sutien neadaptat morfologiei ei (e prea mare, e prea mic), greutatea sânilor este resimţită şi se creează un dezechilibru la nivelul corpului, spun specialiştii. Pe scurt, corpul femeii va fi aplecat în faţă. Şi pentru a compensa acest dezechilibru, femeia este expusă riscului de deformare a coloanei, adică de lordoză lombară.

În mod normal, avem două lordoze moderate: lordoza cervicală şi lordoza lombară sau “scobitura rinichilor”. Lordoza fiziologică este o curbură a coloanei vertebrale, o scobitură în faţă. Vorbim despre lordoză patologică (boala) atunci când apare o accentuare a acestor curburi pe care le numim în mod curent “lordoză”, în cazul de faţă din cauza unui sutien nepotrivit ca dimensiune.
Majoritatea femeilor păcătuiesc pe propria lor coloană vertebrală, purtând sutiene mai mici decât ar fi normal. Explicaţia acestui “păcat” o găsim în vremea când femeia ideală avea talie de clepsidră, modelată cu ajutorul corsetului în care era ferecat trunchiul. 1907 este anul de naştere a sutienului. De atunci, el a reuşit fie să turtească, fie să bombeze sânii în funcţie de tendinţe. Nu-i greu să ne dăm seama că suntem la ora aceasta – a câta oară? – în epoca sutienelor care gonflează sânii. După ce sânii sunt siliconaţi chirurgical, mai sunt şi chinuiţi în sutiene strâmte. Mai grav este că moda sânilor proeminenţi în mod artificial e mai vizibilă la adolescente. Evident ce spune medicul nu-i deloc pe placul tinerelor. Aşadar adolescentele cu sâni mici pot foarte bine să renunţe la sutien şi să folosească o bustieră atunci când fac sport. În cazul adolescentelor cu piept proeminent, evident, soluţia o reprezintă sutienul de fibră de bumbac, fără accesorii metalice, de mărime potrivită. Medicii le avertizează pe adolescente să folosescă un sutien pe măsura lor, deoarece pericolul deformării coloanei vertebrale este şi mai mare, în condiţiile în care procesul de consolidare şi formare a corpului lor nu este încă finalizat.

blank