Planul lui Putin
Actualitate

Planul lui Putin, dezvăluit. „Moscova a luat deja decizia de a ataca Moldova”

Planul lui Putin va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei dinspre Republica Moldova, au declarat surse militare ucrainene, citate de publicația britanică The Times.

Vorbind despre planul lui Putin, sursele militare susţin că există o „serie de indicatori” care arată un atac în viitorul apropiat asupra Republicii Moldova, fostul stat sovietic, cu o armată de doar 3.250 de soldați.

Dacă va fi pus în aplicare planul atacării Republicii Moldova, atunci trupele ruse s-ar putea deplasa dinspre vest spre portul Odesa de la Marea Neagră, în Ucraina.

„Credem că Moscova a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii încep să preia controlul, noi vom fi, din punct de vedere militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea pentru Ucraina va fi existențială”, au precizat sursele militare, conform The Times.

În ultimele săptămâni, tensiunile s-au intensificat în Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei, după ce au avut loc mai multe explozii în Tiraspol.

De altfel, NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova, unde sunt deja în curs de derulare încercări de destabilizare, însă nu vede riscuri militare iminente pentru această țară.

Mircea Geoană spune că Alianța Nord-Atlantică rămâne extrem de atentă în ceea ce privește sprijinul pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina riscă să fie unul de lungă durată, iar Kievul trebuie să fie sprijinit nu doar pentru a-și limita pierderile, ci pentru a câștiga acest război, a explicat Mircea Geoană. Pe de altă parte, în ciuda retoricii tot mai insistente care vine dinspre Moscova, NATO nu are elemente care să indice că Rusia ar avea de gând să recurgă la arma nucleară. Un astfel de discurs este destinat să pună presiune psihologică asupra Ucrainei și asupra democrațiilor occidentale, a arătat Mircea Geoană la o Televiune.

„Noi anticipăm continuarea unei rezistențe și, de ce nu, a unei victorii ucrainiene împotriva forțelor rusești în Ucraina. Suntem încurajați de modul impecabil în care aliații din NATO și partenerii NATO din întreaga lume susțin Ucraina în această perioadă. Dar și Federația Rusă își recuperează forțele. Sunt din nou într-o zonă mai apropiată de doctrina militară clasică a Federației Ruse – bombardamente masive, lovituri în profunzime și încercarea de a destabiliza logistica și sistemul de comandă și control al forțelor ucrainene. Situația de pe teren este în continuare complexă și de aceea anticipăm că acest război va continua. Să sperăm că se termină mai repede. Noi nu prorocim un război lung pe ani de zile, ne uităm și la varianta în care un război se poate termina mai repede – să sperăm că mai repede -, dar cum vedem lucrurile pe teren și cu forțele de ambele părți, probabil vom avea un conflict de mai lungă durată”, a mai spus Mircea Geoană.

blank