NATO
International

Pierderi uriașe în ambele tabere pe frontul din Ucraina. NATO: „Aceasta este realitatea, acolo au loc lupte crâncene”

Țările NATO se grăbesc să finalizeze un plan pentru sprijin pe termen lung acordat Ucrainei, dar nu au ajuns încă la un consens.

Dacă balticii ori Polonia vor ca summitul din iulie să ofere Kievului un calendar clar al aderării, alții încă ezită. Pe de altă parte, Comisia Europeană pregăteşte un pachet de ajutor financiar de 72 de miliarde de euro pentru Kiev, în următorii patru ani. Obiectivul acestui ajutor este lansarea reconstrucţiei Ucrainei, chiar dacă războiul va continua.

Trupele rusești și-au intensificat atacurile și au minat câmpurile, dar Kievul anunță că forțele sale avansează în apropiere de Bahmut, în est, dar și în sud, în regiunea Zaporojie. Ucrainenii mai au totuși aproximativ 14 kilometri până la principala linie de apărare a rușilor.

Rușii vor să radă de fața pământului satele piderdute

Pe linia frontului, neștiuți, acționează și militarii Ucrainei din trupele de elită pentru operațiuni speciale. Supravegherea electronică a identificat țintele, pe timp de noapte. Lunetiștii au reușit apoi să doboare doi ofițeri inamici de rang important.

Drumul către satele abia eliberate sunt mărginite de cadavre ale soldaților ruși și de vehicule blindate arse. Scenele mărturisesc ferocitatea luptelor.

Oleksandr Motornyi, 1+1 correspondent: „Să eliberezi o așezare înseamnă doar că armata ucraineană a reușit să-i alunge pe ruși din sat și să ocupe fostele poziții ale inamicilor. Dar drumul către sat este încă în bătaia artileriei ruse”.

Chiar dacă au fost alungați din localități, rușii par să fi primit ordin să râdă de pe fața pământului așezările pierdute.

Cu un cinism, poate de înțeles atunci când lupta pentru supraviețuire, ucrainenii enumeră ultimele victime: „Avem aici trei reprezentanți ai Federației Ruse. Unul a fost pur și simplu spulberat de frumusețea Ucrainei. Alt războinic n-a vrut să se predea. Iar altul s-a împușcat singur”.

Pierderile sunt însă semnificative și pentru armata Kievului.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Pierderi, desigur, există și vor exista, inclusiv în ceea ce privește tehnologia modernă a NATO. Nimeni nu se aștepta ca pierderile să fie zero. Aceasta este realitatea: acolo au loc lupte crâncene”.

SUA: „Lupta Ucrainei este un maraton, nu un sprint”

Citește și  Mark Zuckerberg: Facebook ar fi trebuit să facă mai mult pentru a preveni folosirea ilegală a datelor utilizatorilor săi/ A fost greşeala mea

Între timp, ministrii Apărării din țările NATO s-au întâlnit, joi, în Bruxelles, în prezenta omologului lor ucrainean, Oleksii Rejnikov, ca sa discute modalități prin care pot sprijini în continuare Ucraina.

Lloyd Austin, secretar al Apărării al SUA: „Lupta Ucrainei este un maraton, nu un sprint. Așa că vom continua să furnizăm Ucrainei toate capacitățile de care are nevoie urgent în acest moment, dar și ce îi trebuie pentru a se apăra pe termen lung”.

Hanno Pebkur, ministrul Apărării din Estonia: „Estonia vede viitorul Ucrainei în NATO și vom face tot ce ne stă în putință să-i pledăm cauza. Nu putem rămâne la stadiul vechiului mesaj formulat la București (în 2008)”.

Miniștrii NATO au semnat o inițiativă pentru crearea în Europa a unui depozit multinațional de arme și echipamente.

blank