Parlamentul European
Actualitate

Parlamentul European a votat acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova

Parlamentul European a votat acordarea statutului de țară candidată UE pentru Republica Moldova

Parlamentul European a votat joi o rezoluție care solicită Consiliului European și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de oficiali de rang înalt din Parlamentul moldovean, dar și de politicieni români din Parlamentul European.

Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, a spus pe Facebook: „Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

„Potrivit Rezoluției, eurodeputații au votat pentru integrarea Republicii Moldova în piața unică a Uniunii Europene, creșterea sprijinului financiar pentru cetățenii din Moldova, dar și crearea unui grup de sprijin permanent pentru țara noastră, înființat la nivelul Comisiei Europene. Prin înființarea acestui grup, va crește personalul UE în Republica Moldova care va oferi mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău,” a adăugat Popșoi.

Acesta a mulțumit politicienilor care au susținut integrarea europeană a Republicii Moldova. „Mulțumim Uniunii Europene pentru încredere și suport!,” a adăugat acesta.
Parlamentul European
Între timp, și Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European în Parlamentul European a anunțat rezoluția, menționând că a fost votată cu „largă majoritate” și susținând, precum Popșoi, cât de „ambițios” este documentul UE.

„Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina,” a spus Mureșan.

”Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului,” a adăugat acesta.

„De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova,” a mai spus europarlamentarul român.
Parlamentul European
Pe lângă Mureșan, rezoluția a mai fost susținută de fostul președinte al României Traian Băsescu.

Acesta a spus: „Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Răspunsul impecabil dat de Chișinău în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni, este o dovadă clară a faptului că împărtășim aceleași valori și principii.

Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre sau candidate.”

„Strivită cu tot cu cetăţenii săi între interesele a două blocuri gigantice, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, mica republică pro-europeană are la frontiera de est armata rusă, iar la frontiera de vest o Uniune Europeană care ezită să-i acorde statutul de ‘ţară candidată’. Trebuie să înceteze politica concesiilor făcute Rusiei pe seama şi în detrimentul statelor din estul Europei,” a adăugat fostul președinte.

„La ce au dus concesiile repetate făcute Moscovei în ultimii 30 de ani? La o Rusie agresivă care a invadat neprovocat Ucraina şi a declanşat un război şi un dezastru umanitar ce ameninţă pacea şi stabilitatea Europei şi a lumii. De aceea, cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de ‘ţară candidată pentru aderare la UE’, în conformitate cu art.49 din Tratatul Uniunii Europene,” a mai spus Băsescu.

Au mai susținut rezoluția și Dacian Cioloș, Nicolae Ștefănuță, Vasile Blaga, Ioan-Rareș Bogdan, Daniel Buda, Gheorghe Falcă, Mircea-Gheorghe Hava, Marian-Jean Marinescu, Dan-Ștefan Motreanu, Gheorghe-Vlad Nistor, Eugen Tomac, Dragoș Tudorache, Ramona Strugariu și Vlad Gheorghe.

blank