Părinții
Actualitate

Părinții care au copii mici pot sta acasă până la 4 zile pe lună. Proiectul este la Senat!

Părinții care au copii cu vârsta de până la opt ani și au o activitate care le poate permite munca de acasă, vor putea sta cu micuții până la patru zile pe lună.

Această reglementare apare într-un proiect de lege care în acest moment se află la Senat. Practic prin acest proiect se urmărește modificarea Codului Muncii, astfel încât salariații cu copii mici să poată sta mai mult timp acasă cu copii.

Părinții care au copii mici pot sta acasă până la 4 zile pe lună proiectul arată că salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la opt ani vor putea beneficia, la cerere, de patru zile pe lună în care să muncească de la domiciliu sau să presteze telemuncă, cu excepția situațiilor în care locul de muncă nu o permite. În cazul în care ambii părinți sunt salariați, cererea pentru munca de acasă va trebui însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a cerut, pentru aceeași perioadă, să lucreze de la distanță. Dacă este vorba despre o persoană care își crește copilul singură, fie că este singură, necăsătorită, văduvă, divorțată etc., declarația nu va fi necesară.

Cum vor fi asimilați părinții care își iau aceste zile

În ceea ce îi privește pe cei care decid să lucreze patru zile pe lună de acasă, aceștia vor fi asimilați, după cum scrie în proiect, “celor care își efectuează întreaga activitate la locul de muncă, fără să le fie afectate drepturile salariale sporurile ori alte drepturi asimilate acestora”. Dar, pentru a putea lucra de acasă, părinții copiilor mici vor trebui să se asigure că au toate mijloacele necesare pentru desfășurarea activității și îndeplinirii atribuțiilor trecute în fișa postului. Mai ales că această inițiativă, vizează echilibrul între viaţa profesională și cea privată, ce reprezintă, potrivit inițiatorilor măsurii, “o provocare considerabilă pentru mulţi părinţi care au responsabilităţi de îngrijire, în special din cauza prevalenţei în creștere a programului de lucru prelungit şi a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă”.

blank