Actualitate, Featured

Orban crede că relaxarea ar putea spori riscul de infectare dacă nu respectăm regulile

„Este clar că riscul de infectare va crește”, odată cu ridicarea restricțiilor impuse prin starea de urgență, a declarat joi seară, premierul Ludovic Orban, la prima întrunire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pe care îl conduce.

Orban crede că relaxarea ar putea spori riscul de infectare dacă nu respectăm regulile

„Am luat decizia de a convoca CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de mâine de la ora 00.00. (…) Cred că este prima dată când se declarată stare de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm reponsabil, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă astfel încât să limităm răspândirea virusului și de o asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o așteptăm.”, a afirmat prim-ministrul.

„În ultima săptămână a existat o tendință de reducere a numărului de persoane infectate, o reducere a numărului de cazuri active și au existat mai multe zile în care numărul de persoane care s-au vindecat a fost mai mare decât al celor declarate pozitive. (…) Se vor ridica o serie de restricții. Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. Deplasarea în afara localităţilor, va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. (…) Vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi spațiile comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, a cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea spitalelor, se va elimina orice restricţie legată de internări. Orice persoană (…) va beneficia de servicii medicale”, a spus Ludovic Orban, în cadrul ședinței CNSU, de joi seara.

Guvernul a emis, joi, o ordonanță de urgență, prin care a modificat mai multe acte normative, astfel încât Legea privind starea de alertă să se aplice începând din 15 mai, imediat după încheierea stării de urgență.

În primul rând, prin OUG 68/2020 s-a stabilit înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență, în subordinea Ministerului Apărării. Structura operațională și fără personalitate juridică, va avea următoarele atribuții:

„a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;
b) elaborare, coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională și de educație continuă în domeniul asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sănătății și ale celorlalte instituții sau structuri cu atribuții în domeniu;
c) coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională și de educație continuă în domeniul intervențiilor de salvare montană și în mediul subteran speologic, precum și a activităților de căutare-salvare canină în domeniul situațiilor de urgență, în colaborare cu structurile specializate cu atribuții în domeniu.”

De asemenea, se stabiliește și perioada pentru care poate fi instituită starea de alertă.

„Starea de alertă se declară la nivel local, al municipiului București, județean sau național, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situație de urgență, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
(2) Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menținerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile”, potrivit OUG de joi.

România iese, din 15 mai, din starea de urgență. Legea privind starea de alertă intră în vigoare din 18 mai, motiv pentru care a fost necesară acoperirea normelor legislative pentru intervalul 15-18 mai.

 

blank