NATO
International

NATO mai are cel mult 5 ani până la războiul cu Rusia. Raportul unui serviciu secret, dezvăuit

Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, consideră că țările NATO au la dispoziție doar câțiva ani pentru a se pregăti pentru o posibilă amenințare militară din partea Rusiei.

Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, a declarat că NATO are la dispoziție între trei și cinci ani pentru a se pregăti pentru o posibilă amenințare militară din partea Rusiei pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

NATO are la dispoziție doar câțiva ani

„Serviciile noastre de informații estimează că va dura între trei și cinci ani, iar acest lucru depinde în mare măsură de modul în care ne gestionăm unitatea și ne menținem poziția față de Ucraina. Pentru că ceea ce vrea Rusia este o pauză, iar această pauză este pentru a-și aduna resursele și forța. Slăbiciunea îi provoacă pe agresori, așa că slăbiciunea provoacă Rusia”, a declarat Kallas.

NATO

Rusia, o țară puternică

Premierul consideră că Occidentul trebuie să consolideze sprijinul militar pentru Ucraina și să priveze Rusia de capacitatea de a-și amenința vecinii timp de mulți ani. Kallas a mai spus că NATO trebuie să adopte strategia de „descurajare” a Rusiei, urmând exemplul Războiului Rece, care prevede creșterea cheltuielilor de apărare ale fiecărui stat membru la cel puțin 2,5% din PIB-ul lor. Ea le-a reamintit că Rusia este o țară puternică.

NATO

„Rusia nu a pierdut niciodată ultimul război colonial. Am citit mult și am încercat să înțeleg cum putem rupe acest ciclu istoric. Iar elementul cheie în acest sens este responsabilitatea. Nu au fost niciodată răspunzători pentru crimele pe care le-au comis”, a subliniat Kallas.

Cum ar putea arăta războiul dintre NATO și Rusia

Anterior, publicația Bild a găsit un document secret al Bundeswehr-ului german – un scenariu de antrenament care prezintă o descriere pas cu pas a modului în care ar putea evolua un conflict militar între Rusia și NATO. Marele război ar putea începe în vara anului 2025, potrivit Pravda.

Cu toate astea, Janis Sarts, director al Centrului de Excelență NATO pentru Comunicare Strategică, a declarat că Bild are un scenariu de antrenament, care este întotdeauna o situație fictivă. Serviciul de informații al Estoniei a mai spus că utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina este „puțin probabilă” din cauza „opoziției internaționale și a eficacității militare scăzute”.

Oficialii au mai recunoscut că obiectivele strategice ale Rusiei rămân neschimbate, în ciuda înfrângerilor militare: subjugarea Ucrainei, erodarea unității occidentale și transformarea securității europene.

blank