NATO
International

NATO duce un război strategic cu Rusia. Regiunea arctică, o miză crucială

Operațiunea desfășurată în Arctica face parte din exercițiul militar Steadfast al NATO, care reprezintă cel mai amplu exercițiu inițiat de Alianță de la încheierea Războiului Rece.

Aceasta implică mobilizarea a aproximativ 90.000 de persoane, atât bărbați cât și femei, precum și a zeci de nave, vehicule blindate și avioane de luptă pe parcursul mai multor săptămâni.

Cum se desfășoară lupta dintre NATO și Rusia în regiunile arctice

În contextul războiului din Ucraina, mesajul NATO este clar: Alianța e pregătită să-și apere interesele. Cu intrarea oficială a Suediei, Alianța a fost consolidată și mai mult, adăugându-se astfel cel de-al 32-lea membru al său, într-un moment crucial pentru securitatea regională.

„Arătăm astfel că suntem pregătiți să ne apărăm teritoriile și este foarte important să acționăm împreună pentru a ne consolida capacitățile”, a declarat pentru AFP ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, după ce a urmărit tancurile suedeze implicate într-o luptă fictivă în această zonă de graniță dintre Finlanda și Norvegia.

Nu se poate exclude perspectiva unui atac rusesc împotriva unei țări membre NATO, mai ales acum când Rusia pare să se orienteze către o economie axată pe război.

În același timp, Occidentul se confruntă cu dificultăți majore în furnizarea armelor și munițiilor de care Ucraina are nevoie pentru a face față forțelor ruse.

NATO

Regiunea arctică, o miză foarte importantă

Zona arctică a devenit o regiune de interes strategic major în contextul competiției dintre Rusia și NATO. De la preluarea președinției de către Vladimir Putin în 2000, Rusia a continuat să-și întărească prezența militară în această zonă.

Finlanda și Suedia, cele două țări recent alipite NATO, își unesc eforturile pentru a convinge noii parteneri să reziste ambițiilor rusești în regiunea nordică.

Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, explică că regiunile arctice devin din ce în ce mai strategice. Tocmai de aceea Rusia investește masiv acolo, iar China manifestă un interes crescut.

Conform contraamiralului David Patchell, comandant secund al Flotei a doua americane, schimbările climatice vor deschide accesul la resurse valoroase în valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în regiune, conform unei ipoteze.

NATO

Arctica va conecta oceanele lumii în viitor

Contraamiralului David Patchell a mai declarat că Arctica va deveni navigabilă și va conecta oceanele lumii în viitor și de aceea e o miză pentru Rusia și pentru NATO.

„Trebuie să învățăm să lucrăm în Arctica”, a explicat el pentru AFP.

„Este un mare șoc să lucrezi în aceste condiții. Rareori vedem zăpadă ca asta în fiecare zi”, a comentat caporalul american de marină Joshua Maddox, staționat în mod normal în Carolina de Nord, cu o climă mult mai temperată, potrivit France24.com.

blank