Life, Stiri, Ultima Ora

Mituri bizare despre alimentatie care ne asalteaza in mod constant, pe internet

Internetul ne poate oferi o multime de solutii la felurite probleme, insa trebuie sa stim ca sursele de unde ne luam informatiile sunt credibile. In materie de alimentatie, pe internet circula mai multe mituri, cateva dintre ele demontandu-le aici cu informatii stiintifice.

 dieta_femeie_trista1_90056200

Celulele canceroase se hranesc cu zahar

 

Numeroase voci spun ca un consum ridicat de zahar este asociat cu un risc crescut de aparitie a cancerului, insa celulele canceroase nu se hranesc cu zahar. Portivit Institutului National de Cancer din SUA si Societatii Americane a Bolnavilor de Cancer, legatura dintre consumul de zahar si cancer este un pur indirecta.

 

Consumul ridicat de zahar predispune la ingrasare, la supraponderabilitate si la obezitate, iar greutatea corporala in exces este, intr-adevar, un factor care creste riscul aparitiei diverselor tipuri de cancer.

 

Dietele vegetariene schimba “chimia corpului” pentru a te slabi

 

Informatia falsa suna astfel: dietele vegetariene aduc nivelul PH-ului din organism la un nivel alcalin, undeva intre 7 si 7,5, fapt care te ajuta sa slabesti. Insa stiinta nu sustine aceasta afirmatie. PH-u este, de fapt, o unitate de masura a aciditatii si a alcalinitatii. Un PH de 0 (zero) este complet acid, in timp ce unul de 14 este complet alcalin, neutralitatea regasindu-se la nivelul 7. Mai multe informatii de pe internet, provenite din surse suspecte, arata ca o dieta bogata in zahar, in produse procesate, in carne si produse din carne cresc aciditatea (scad nivelul PH-ului) din organism. Din acest motiv, se spune ca o dieta alcalina este indicata pentru reducerea PH-ului si trebuie sa contina fructe si legume, ajutand totodata la scaderea in greutate.

 

In adevarul sta in felul urmator: indiferent ce mananci, organismul dispune de anumite procese prin care se asigura ca nivelul PH este echilibrat, aciditatea fiind tinuta sub control. Aciditatea in stomac are un PH de 1,35 pana la 3,5. Insa ai nevoie de aciditate pentru descompunerea mancarii. Pe de alta parte, sangele este are un PH neutru, intre 7,35 si 7,45. Controlul PH-ului este absolut necesar. Doar o usoara scadere sau crestere a PH-ului sangelui fata de valorile normale are repercusiuni grave, cum ar fi insuficienta renala, urmata de deces. Concluzia: ceea ce mananci iti influenteaza PH-ul urinei, dar nu si pe cel al sangelui sau al tesuturilor.

 

Trebuie sa te “cureti” ca sa-ti detoxifici organismul

 

Daca cauti pe Google “dieta detoxifiere” vei obtine peste 400.000 de rezultate, in timp ce formula in limba engleza “detox diet” genereaza peste 18 milioane de rezultate – toate continand regimul si tratamente care ajuta la “curatarea organismului”, la “revigorarea” acestuia, la “curatarea” ficatului si a rinichilor de toxine. Multe dintre programele de detoxifiere presupun o forma sau alta de infometare, caci regimurile alimentare contin mult prea putine alimente. Insa nu exista nicio dovada stiintifica ce ar putea sustine intr-un fel dietele hipocalorice, infometatul, si presupusele beneficii ale acestora.

 

In materie de detoxifiere, aparatul digestiv, ficatul si rinichii au acest rol in organism. Pe de alta parte, din perspectiva slabitului prin dieta de detoxifiere, aceasta presupune sa elimina zaharul, produsele procesate, alcoolul, cofeina, grasimile, sau cel putin sa le consumi mult mai rar. Acest lucru presupune practic sa ai o dieta echilibrata, nu una de detoxifiere. Mai mult, scaderea aportului de zahar, de grasimi, de cofeina, de alcool si de produse procesate nu trebuie sa fie o “dieta” predeterminata temporal, ci un regim alimentar permanent.

 

Cuptorul cu microunde distruge nutrientii din mancare

 

Multe persoane au auzit, de pe undeva – nu se mai stie de unde, ca incalzirea la cuptorul cu microunde duce la distrugerea nutrientilor din preparate, ba chiar este nociv, in unele cazuri, chiar cancerigen. Ei bine, mai multe cercetari stiintifice au avut ca obiect compararea nutrientilor din mancarurile incalzite la microunde cu cele incalzite pe aragaz. Constatarea a fost urmatoarea: cele doua modalitati de incalzire au aproape aceleasi efecte asupra nutrientilor din mancare. Mai mult, in unele cazuri, oamenii de stiinta au constatat ca prin incalzirea la microunde se pot pastra anumiti nutrienti, cum ar fi cei solubi in apa care sunt, de regula, distrusti de aburi.

 

Oricum ar fi, orice forma de incalzire a unui preparat duce la degradarea unei cantitati din nutrientii din mancare. Nutrientii care nu sunt stabili la caldura mare, precum vitamina C si fitonutrientii, sunt cei afectati de temperaturile ridicate.

blank