Ministrul rus
International

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, văzut public pentru prima dată de la revolta grupului Wagner

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a apărut sâmbătă pentru prima dată de la încheierea unui acord pentru a pune capăt la ceea ce autoritățile au numit o revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, care urmărea înlăturarea sa. Pe de altă parte, Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General, de asemenea vizat de șeful Wagner, nu a fost văzut în public deocamdată.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele implicate în operaţiunea militară din Ucraina, a anunţat luni agenţia de presă RIA, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la rebeliunea din weekend a grupului paramilitar Wagner, transmite Reuters.

Serghei Şoigu rămâne în funcție

Ştirea RIA, care a citat Ministerul rus al Apărării, arată că Şoigu a rămas la conducere, dar nu a oferit detalii cu privire la momentul în care şi unde s-a întâlnit cu soldaţii şi comandanţii din cadrul districtului militar vestic.

Totodată, AFP transmite că televiziunea publică rusă a difuzat luni imagini cu Şoigu inspectând forţele ruse din Ucraina.

Potrivit unor extrase difuzate de canalul de televiziune Rossia 24, Şoigu, ţinta unor critici acerbe din partea şefului Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat un post de comandă al forţelor ruse din Ucraina şi „a avut acolo o întâlnire cu conducătorii” unei unităţi.

În timpul revoltei sale, în timpul căreia a preluat controlul cartierului general al armatei ruse din sudul Rusiei, renegatul șef al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut ca Șoigu și Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General, să îi fie predați pentru a putea „restabili ordinea”.

Prigojin i-a acuzat pe ambii lideri ruși de incompetență și corupție flagrantă și a făcut de mult timp demersuri pentru înlăturarea lor.

Nu este clar dacă Putin va face remanieri la vârful armatei

Gerasimov nu a mai fost văzut în public, iar Kremlinul nu a spus nimic despre noi schimbări de personal atunci când a descris acordul care a pus capăt revoltei. Kremlinul a declarat că problema schimbărilor de personal este o prerogativa exclusivă a președintelui Vladimir Putin și cu greu ar fi putut face parte din vreun acord.

Reuters aminteşte că rebelii conduşi de Prigojin au avansat spre Moscova pentru a înlătura ceea ce ei au numit conducerea militară coruptă şi incompetentă din Rusia, după care au revenit brusc într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul Rusiei, după o înţelegere cu Kremlinul mediată de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko.

Înţelegerea a inclus imunitate pentru rebeli în schimbul întoarcerii lor în tabere, dar rămâne neclar dacă Putin a fost de acord de asemenea să remanieze conducerea militară de vârf sau să facă alte concesii.

blank