Simona Bucura
Social

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu: „În anul 2024, pensiile vor creşte de două ori, la 1 ianuarie şi la 1 septembrie. Majorare de 40% pentru 3 milioane de români”

Simona Bucura-Oprescu a fost invitata Andreei Creţulescu, la România TV, unde a intrat în dialog atât cu moderatoarea, cât şi cu telespectatorii, pentru a încerca să explice cât mai în detaliu cu cât vor creşte pensiile în anul 2024.

Totodată, Simona Bucura-Oprescu a explicat şi în ce fel vor fi recalculate pensiile, astfel încât acestea vor creşte în luna septembrie cu aproximativ 40%, în funcţie de punctajul fiecărui pensionar.

„In 2024, pensiile romanilor vor creste de doua ori. Prima data de la 1 ianuarie, cu 13,8%. Valoarea punctului de pensie va creste de la 1782 de lei, la 2032 de lei de la 1 ianuarie. Este o forma de echitate pentru fiecare roman.

A doua parte va fi recalcularea pensiilor si aplicarea acesteia incepand cu 1 septembrie. Atunci se vor primi noile taloane de pensie, cu pensiile recalculate. Atunci vorbim despre o crestere de 40% in medie. E important sa se stie ca niciun roman nu va avea pensia mai mica si aproximativ 3 milioane de romani vor avea pensiile crescute.”, a spus, în deschidere, Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul a fost întrebat de ce aplică întâi indexarea cu rata inflaţiei, de la 1 ianuarie, şi abia apoi, până în septembrie, se face recalcularea.

Aceasta susţine că în cadrul Guvernului au fost făcute toate calculele, iar creşterile de pensii sunt sustenabile.

„Am fost foarte chibzuiti si foarte atenti la sustenabilitate. Toate calculele au fost facute cu partenerii nostri de la Banca Mondiala si in acord cu reformele agreate cu Uniunea Europeana.

In acest moment, colegii din Casa Nationala de Pensii si cei din casele regionale sunt ocupati cu digitalizarea dosarelor, care este gata in proportie de 90%. Apoi vom realiza softul pentru recalculare, conform legii, apoi de la 1 septembrie vor fi puse in plata.

Impreuna cu colegii de la Ministerul Finantelor s-au facut deja aceste evaluari. In acest moment avem un impact bugetar de 9,6 miliarde de lei lunar, apoi, incepand cu 1 ianuarie vom avea un impact de 13,2 miliarde. Nu suntem concentrati doar pe cat din PIB reprezinta aceasta anvelopa, dar pensionarii trebuie sa stie ca suntem chibzuiti, astfel incat acest proces sa fie sustenabil.”, a mai spus Bucura.

Alte întrebări pentru Simona Bucura-Oprescu

Citește și  Medicii s-ar putea PENSIONA la 67 de ani. Un fost ministru al Sănătăţii a depus PROIECTUL la Senat

Formula de recalculare se aplica si salariatilor de acum?

„Este foarte important sa se stie ca se vor recalcula toate dosarele de pensie, deci vor beneficia si pensionarii in plata, si actualii angajati. Aceasta formula incurajeaza munca. In felul acesta eliminam si inechitatile.”

Simona Bucura

De ce pensia de sot supravietuitor nu este de 100%?

„Pentru sotul supravietuitor, cuantumul este de 50%. Pentru copii pana la 16, respectiv pana la 26 de ani, daca isi continua studiile, acestia vor beneficia de 75% pentru doi urmasi si de 100% pentru trei sau mai multi urmasi.”

De ce creşte vârsta de pensionare pentru femei? Scade vârsta de pensionare şi pentru copiii adoptaţi

„Acum femeile se pensioneaza la 61 de ani. Pana in 2035, esalonat, varsta va creste la 65 de ani. Dar si perioada concediului de maternitate va fi stagiu contributiv, iar pentru fiecare copil va beneficia de o reducere cu 6 luni a varstei de pensionare. Tot asa, pana la 7 copii. Se aplica si la copiii adoptati.

Este important sa le spunem romanilor ca am avut oameni cheie langa mine in negocierile cu Comisia Europeana, astfel incat sa reusim sa scoatem acel nenorocit de 9,6%, pentru a putea sa crestem pensiile.

Eu nu am fost un ministru care doar a luat decizii, ci am fost parte a echipei, inclusiv la discutii extrem de tehnice, de 6-7 ore, si chiar de fiecare data am simtit vointa de a face pentru romani.”

Ministrul Muncii a transmis un mesaj tuturor parlamentarilor, având în vedere că trecerea legii prin Parlament trebuie să aibă loc până la sfârşitul anului.

Toate anexele noii legi a pensiilor, AICI

„Avem un calendar foarte strans. Pana pe 9 noiembrie este in transparenta, primim propuneri si le analizam cu atentie. Dupa aceea intram in consultarile legale, apoi intra in Parlament. De aceea, rugam pe toti partenerii, de orice culoare politica, sa ne sprijine. Daca mai este ceva de schimbat, vom lua in calcul, dar trebuie sa ne asiguram ca respectam calendarul.”, a spus Simona Bucura.

Despre renegocierea procentului de 9,4% din PIB pentru bugetul de pensii, trecut în PNRR.

„Adoptarea acestei legi in Parlament este una dintre conditiile pentru a renegocia PNRR-ul si pentru eliminarea acelui procent de 9,4% din PIB, pentru ca asta ar insemna sa nu mai poti creste pensiile romanilor.”

blank