Promo

Microciparea animalelor de companie – cum se desfășoară și ce beneficii aduce?

Iubitorii de animale au păreri împărțite când vine vorba de microciparea câinilor și a pisicilor. În timp ce unii aleg să apeleze la această procedură imediat, alții sunt reticenți și se întreabă dacă dispozitivul poate afecta sănătatea animalelor sau dacă există alte riscuri. Informează-te despre microcipare și află de ce ar fi recomandat să apelezi și tu la ea.

În ce constă microciparea animalelor de companie?

Microciparea presupune implantarea unui mic dispozitiv electronic sub pielea animalelor, dispozitiv ce poartă denumirea de microcip. Acesta are dimensiuni reduse și este protejat de o capsulă durabilă, astfel încât să nu se deterioreze nici în timpul implantării, nici după. Așadar, acesta ar trebui să reziste pe durata întregii vieți a câinelui sau pisicii.

 

Procedura este una foarte simplă, care nu necesită anestezie. Microcipul este introdus în zona cefei cu ajutorul acului unei seringi. Disconfortul este unul minim, asemănător durerii resimțite în timpul unei injecții obișnuite. De fapt, zona aleasă este una mai puțin sensibilă în comparație cu celelalte, așa că animalul nu are de suferit în timpul implantării.

Ce este de fapt microcipul?

Acest dispozitiv electronic conține o serie de informații, mai exact un număr unic de identificare al animalului. Toate cabinetele veterinare ar trebui dotate cu un alt dispozitiv special de scanare a microcipurilor, prin care poate fi identificat acest număr.

De ce ar trebui să ne microcipăm animalele?

Numărul unic al animalului este înregistrat într-o bază de date, în care pot fi menționate și alte informații importante, precum datele de identificare ale stăpânului, istoricul medical al animalului etc. Prin scanarea microcipului cu dispozitivul special, medicul veterinar poate le accesa rapid.

În cazul pierderii animalului

În situația nefericită în care un câine sau o pisică se pierde de stăpânul său și este găsit apoi de alte persoane, microcipul poate fi de mare ajutor pentru ca acesta să se poată întoarce acasă. Dacă animalul este dus la veterinar, medicul va verifica datele de pe dispozitiv și va putea contacta stăpânul.

 

Nu va trebui să îți faci griji că animalul va fi constant monitorizat. Informația de pe microcip nu poate fi accesată altfel decât prin scanare și nimeni nu poate vedea în timp real unde se află câinele sau pisica ta.

 

Un microcip poate fi mai eficient în cazul pierderii animalului decât o zgardă inscripționată cu numărul de telefon al stăpânului. Aceasta se poate rupe sau poate cădea, în timp ce informația nu poate dispărea de pe microcip. Pentru a fi precaut, poți alege totuși o astfel de zgardă și dacă animalul este microcipat.

Pentru a realiza anumite vaccinuri

Există anumite vaccinuri care nu pot fi realizate decât dacă animalul este microcipat. În cazul câinilor, de exemplu, este vorba despre vaccinul antirabic. Medicul veterinar îți poate comunica mai multe informații despre acest subiect.

Pentru călătoria în străinătate

Dacă dorești să mergi în vacanță în afara țării împreună cu pisica sau câinele tău, vei avea nevoie de pașaport pentru acesta. Pentru a se putea elibera un astfel de act, animalele au nevoie să fie microcipate. Astfel, vor primi un număr de identificare ce va fi trecut pe acest act.

Când se recomandă microciparea animalelor?

Nu există un moment fix în care animalele ar trebui microcipate. În principiu, procedura poate avea loc oricând. Uneori, medicii veterinari discută cu stăpânii și împreună optează pentru microciparea în timpul sterilizării, când animalul este deja anesteziat și nu va resimți absolut niciun disconfort.

 

Prin microcipare, animalul primește un număr unic de identificare, pe care medicul veterinar îl poate afla în urma scanării. Procedura are numeroase beneficii, precum posibilitatea de a-ți găsi mai ușor prietenul blănos în cazul în care acesta se pierde.

blank