Traian Băsescu
IT&C

Lui Traian Băsescu i s-a tăiat microfonul în Parlamentul European, când citea lista de lideri occidentali care colaborează cu Putin

În Parlamentul European s-a produs un incident suspect, lui  Traian Băsescu i sa tăiat microfonul când care a început să enumere mai mulți  lideri occidentali care colaborează cu Putin.

Eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României, a început să țină un discurs în care reclama colaborarea unor politicieni occidentali cu regimul Putin. Băsescu a citit chiar o listă cu numele unor asemenea politicieni occidentali. Europarlamentarul român n-a putut să-și termine discursul întrucât i s-a întrerupt microfonul.

Dialogul din Parlamentul European a fost următorul:

Traian Băsescu: „Avem o altă mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schröder – e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, François Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de finanțe austriac, și sigur nu putea să lipsească Dominique Strauss Kahn. Cu astfel de oameni în jurul său și în vârful…” (Băsescu vorbește, dar nu se mai aude în sală)

Rainer Wieland: „Mulțumesc mult, dragă coleg Băsescu. Mulțumesc. Colegul! Colegul! Coleg Traian, păstrați ordinea!” (aplauze în sală)

Rainer Wieland este europarlamentar german, vicepreședinte al Parlamentului European. La momentul discursului lui Băsescu, Rainer Wieland conducea ședința. Aparent, Wieland i-a „tăiat” intenționat microfonul lui Băsescu. Unul dintre motivele acestei decizii ar putea fi faptul că lui Traian Băsescu îi expirase timpul alocat discursului.

Este de precizat că Traian Băsescu, în perioada în care era președinte al României, a avut cel puțin două întâlniri directe cu Vladimir Putin, președintele Rusiei. Una dintre întâlniri, oficială, a fost în anul 2008, la summit-ul NATO de la București.

Cealaltă întâlnire, neoficială, între Putin și Băsescu, a fost în anul 2014, la Milano (Italia). Această a doua întâlnire s-a produs la Summit-ul Asia – Europa (ASEM), din octombrie 2014. La Milano, în toamna anului 2014, Putin a avut de altfel și o întâlnire cu președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroşenko. Summit-ul avea loc după ce, în același an, Rusia ocupase peninsula Crimeea. La reuniunea de la Milano, unde Putin a fost invitat special, a participat și Matteo Renzi, care pe atunci era premierul Italiei. Acum, Renzi apare pe lista de lideri occidentali care colaborează cu Putin, citită de Traian Băsescu.

Despre politicianul socialist francez Dominique Strauss Kahn, se știe că a fost director la Fondul Monetar Internațional. Ulterior, el a devenit membru în Consiliile de supraveghere ale unor bănci din Rusia. Acestea erau Banca Rusă de Dezvoltare a Regiunilor și, respectiv, FRID.

Gerhard Schröder a fost cancelar al Germaniei între anii 1998 – 2005, apoi a fost liderul Partidului Social Democrat. Schröder și Putin sunt prieteni apropiați. Putin chiar a participat la ziua lui Schröder, la aniversarea de 60 de ani, la reședința lui Schröder din Hanovra.

Cu privire la Christian Kern, fost cancelar și fost lider al Partidului Social Democrat (SPÖ) din Austria, situația este oarecum diferită. El a fost membru în Consiliul de supraveghere al societății ruse de transport feroviar, RZD. Dar a demisionat din compania rusă în februarie 2022, în momentul în care Rusia a atacat Ucraina. În mod similar, François Fillon, fost premier al Franței, s-a retras din conducerea a două companii din Rusia, în februarie 2022. Cele două companii de unde a plecat Fillon sunt Zarubezhneft și Sibur.

blank