Un numar record de romani sunt plecati peste hotare, insa pana in momentul actual aceasta statistica nu se putea vedea si la nivelul optiunilor de invatamant oferite de tarile cu cele mai mari comunitati de romani. Incet dar sigur insa, limba romana incepe sa capete popularitate, cursuri speciale pentru limba romana destinate strainilor organizate la Madrid si Barcelona au devenit deja o traditie incepand cu anul 2008, iar in Marea Britanie exista discutii pentru introducerea limbii romane ca subiect de GCSE, echivalentul Bacalaureatului.
Limba romana, limba europeana din grupul italic, este a cincea limba din aceasta categorie ca numar de vorbitori, dupa spaniola, portugheza, franceza si italiana si este inregistrata ca limba de stat in Romania si Republica Moldova. La nivel international peste 28 de milioane de persoane vorbesc limba romana dintre care 24 de milioane sunt vorbitori nativi si 17 milioane dintre ei se afla in Romania.
In urma unui sondaj organizat la nivel est european in anul 2005, 1% din locuitorii Bulgariei si a Ciprului si 3% din locuitorii Ungariei se declarau capabili sa sustina o conversatie in limba Romana. In tarile Est Europene in care locuiesc comunitati romanesti, limba romana este predata si studiata in invatamantul de stat, iar sub forma de cursuri facultative de limba straina organizate de institutii de invatamant, strainii pot invata limba romana in peste 43 de tari inclusiv Germania, Olanda, Argentina, Mexic, Suedia, Statele Unite, Spania si Italia.
Cursurile de limba romana din Barcelona si Madrid, mai populare an de an
Un exemplu de initiativa a predarii cursurilor de limba romana peste hotare sunt cursurile organizate de Institutul Cultural Roman de la Madrid, incepand cu anul 2008 care in 2014 si-a extins activitatea si in Barcelona. In ultimii ani, aceste cursuri inregistreaza un numar tot mai mare de cursanti in crestere cu peste 20 % de la sesiunea de la sfarsitul lui 2014 fata de sesiunea de primavara 2015.
In momentul actual, la cursurile de limba romana destinate strainilor si organizate in Madrid sunt inscrisi peste 90 de cursanti pe sase grupe si trei niveluri de pregatire. Cursantii care s-au aratat interesati nu sunt doar de origine spaniola, Institutul Roman de la Madrid declarand ca are pe lista de participanti la aceste cursuri de limba romana inclusiv japonezi, germani, italieni, rusi, francezi sau englezi, cei mai multi dintre acestia pasionati si dedicati studiului limbii romane.
Cursurile de limba Romana organizate in Barcelona incepand cu 2014 in bibliotecile centrale din oras sunt impartite momentan pe doua grupe de incepatori, respectiv A1 si A2, urmand ca pe viitor sa se puna la punct programe si pentru predarea limbii romane la nivel mediu si avansat.
Cursurile organizate de ICR Madrid si Barcelona au ca scop promovarea culturii romanesti si se concentreaza la nivel lingvistic pe dezvoltarea fluentei si consolidarea structurilor gramaticale.
Limba Romana, posibil subiect de bacalaureat in Marea Britanie
O problema mult mai presanta decat cea a strainilor pasionati de limba romana este cea a numarului in crestere de copii romani care cresc si studiaza in Marea Britanie.
Brent, un district din apropiere de Londra, gazduieste una dintre cele mai mari comunitati de Romani din Marea Britanie, cu peste 15.000 de romani dintre care 1000 de elevi care vor sustine examenul GCSE, echivalentul Bacalaureatului in Romania.
Pentru cei mai multi dintre acesti elevi, limba romana este predata acasa de catre parinti cu ajutorul unor unelte educationale precum www.123edu.ro disponibile online, insa primarul districtului isi doreste sa schimbe aceasta situatie. Venit recent in vizita in Romania impreuna cu directoarea unui colegiu britanic pentru a discuta despre situatia elevilor romani de peste hotare, Kana Naherathan, primarul din Brent, declara ca romanii sunt o comunitate de oameni harnici si politicosi ce muncesc din greu pentru economia britanica, iar elevii romani se descurca excelent in scolile britanice.
In Brent exista trei scoli unde se preda limba romana in weekend, insa tinand cont de faptul ca GCSE-ul, bacalaureatul din Marea Britanie poate cuprinde probe de spaniola, italiana, franceza, araba sau japoneza, exista un proiect pentru introducerea unei probe de limba romana.
Ministerul Educatiei din Marea Britanie se declara deschis la initiativa insa nu au facut pana in momentul actual nici un demers pentru a porni demersurile necesare. Conform statisticilor, cu exceptia scolilor din Romania, pe intreg teritoriul Uniunii Europene exista peste 12.000 de elevi care studiaza limba romana in scoli.