Lazkin Goran
Actualitate

Lazkin Goran, liderul Kurzilor din Romania: „Regimul din Iran se clatină sub revolte”

Iranienii continuă protestele legate de moartea tinerei de origine kurdă Mahsa Amini, ucisă în custodia Poliției Moralității. Dr.Lazkin Goran, liderul kurzilor din România, ne-a acordat în EXCLUSIVITATE un interviu despre evenimentele din Iran.

La peste cinci săptămâni de la moartea tinerei Mahsa Amini, 22 de ani, protestele sa-u răspândit, de la eleve la muncitori din rafinării și până la comercianți la Bursă, Oamenii se adună zilnic pe străzi, cu miile, scandând sloganuri antiguvernamentale și ciocnindu-se cu forțele de securitate.

Fetele de școală și studentele și-au scos hijabul în semn de protest când oficialii Ministerului iranian al Educației au vizitat unitățile de învățământ.
Lazkin Goran
Dr.Lazkin Goran, liderul kurzilor din România, a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor Newsweek România privind evenimentele din Iran.

Care este componenta kurdă în revoltele din Iran?

LG: Să nu uităm că în Iran cea mai numeroasă minoritate este Kurdă. Si Mahsa Amini-Jin, fata care a fost bătută de Poliția Moralității este de origina kurdă, iar primele manifestații au fost în orașul Sanandagi, capitala regiunii Kurdistan din Iran.

Sunt aceste proteste organizate?

Demonstrațiile nu sunt organizate, sunt spontane, pentru că există o presiune mare stradală între populație și regimul religios, dictatorial, ce-și impune regulile forțat. Sunt cele mai mari donstrații, în special ale minorităților, din 1979, de la căderea Șahului.

Cât reprezintă în actuala revoltă populară nemulțumirea legată de purtarea obligatorie a hijabului?

Dacă ne întoarcem în istoria Iranului, cam 4% dintre femei purtau hijab. Dupa venirea la putere a lui Khomeini, hijabul a devenit obligatoriu.

Să spunem că nu există Poliția Moralității. Care este portul tradițional al femeii, stabilit de familie?

Fiecare familie își respecta și impune tradiția sa istorică. Dar hijabul a devenit obligatoriu după revoluția din 1979. Și astăzi, dacă Guvernul Iranului ridică această obligativitate, o să vedeti, cam 79% din femeile iraniene nu vor mai purta hijab.

Care este rolul kurzilor în revolta neterminată a poporului sirian și în cea abia începută în Iran?

Noi știm că în orice țara de obicei apar nemulțumiri în rândul minorităților. Cu excepția Siriei, unde revoltele au început în Dara. Dar dacă ne uităm astăzi pe harta Siriei, vedem că e împărțită în trei regiuni: una controlată de regimul Assad, una de facțiuni ale rebelilor susținuți de Turcia și nord-estul, controlat de trupele Kurde. În același mod, regiunea Kurdă din Iran este foarte activă.

De ce credeți că gărzile regimului IRGC au atacat zone locuite de kurzi în Irak?

Orice regim totalitar, când are probleme interne, încearcă să împingă atenția în afară, cum e cazul Iranului acum. Există proteste, există morți, există orașe ocupate de demonstranți. Toate acestea obligă regimul să atragă atenția în afara granițelor, asupra „pericolului kurd”.

Adică, potoliți-vă cu demonstrațiile, că țara va fi divizată de kurzi, că peșmerga (luptători kurzi) sunt deja la graniță. Așa s-a vorbit și în Siria și în Turcia.

„Pericolul kurd” este un instrument folosit de regimurile totalitare. Să nu uităm că fata ucisă de Poliția Moralității era de origine kurdă.

Regimul poate spune că se luptă nu cu populația revoltată, ci cu formațiunile kurde.

Și, o să vedeți, vor exista provocări din partea securității iraniene și în alte regiuni, cum ar fi Belucistan, atentate în moschei șiite, cum au mai fost, ca să întoarcă populația împotriva minorităților și să justifice intervenția armatei împotriva „teroriștilor”.

Având în vedere că poporul sirian se chinuie de peste zece ani să schimbe regimul totalitar Assad, vinovat de crime împotriva umanității, credeți că poporul iranian are vreo șansă să schimbe regimul mullahilor?

Orice popor are drepul să aspire la libertate. Și poporul iranian nu iese pentru prima dată în stradă. Președintele Obama spunea într-un interviu că, dacă în 2013 SUA ajutau poporul iranian, poate astăzi alta era soarta acestuia. „Am greșit atunci, sper să fie ajutat poporul acum”, a spus Obama.

Dacă revoltele vor duce la schimbarea regimului în Iran, cum vedeți că va fi organizată societatea?

Iranul va fi dezmembrat și vor fi mai multe state: sunt Kurzi, azeri, beloci, arabi, turcomani. Și să nu uităm că este prima revolta la care participă mai mult femei, pătura de mijloc, adolescenți, studenți, care și ei vor avea cerințele lor. Niciodata o revoltă nu a durat atât de mult în Iran. Cu toate că sunt peste 400 de morți și mii de arestați.

Bărbați înarmați au atacat la 26 octombrie un important loc sfânt șiit din orașul iranian Shiraz, ucigând cel puțin 13 persoane și rănind zeci, a anunțat agenția de presă de stat IRNA.

Atacul a avut loc în timp ce forțele de securitate s-au confruntat în alte părți ale țării cu protestatarii care au marcat 40 de zile de la moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani care a murit în custodia Poliției Moralității, după ce a fost reținută pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător hijabul.

Atacatorii au tras în pelerini și în personalul de la intrarea în moscheea Shah Cheragh, au declarat martorii citați de IRNA.

IRNA i-a descris pe atacatori ca fiind „teroriști takfiri”, o etichetă folosită de oficialii din Iranul majoritar musulman șiit pentru a descrie grupurile islamiste sunnite de linie dură.

Ministrul de Interne, Ahmad Vahidi, a declarat că multe persoane au fost rănite și că bilanțul morților ar putea crește în continuare. El a acuzat protestele în masă că „au pregătit terenul pentru astfel de atacuri teroriste”.

Președintele Ebrahim Raisi a declarat că atacul „cu siguranță nu va rămâne fără răspuns, iar forțele de securitate și de aplicare a legii vor da o lecție celor care au conceput și au comis atacul”.

blank