Coreea de Nord
International

Japonia avertizează că pericolul venit din Coreea de Nord este mai mare ca niciodată

Coreea de Nord reprezintă o amenințare mai serioasă pentru securitatea sa națională decât „vreodată”, în timp ce Pyongyangul, înarmat nuclear, își agită vecinii cu teste repetate de rachete și cu o retorică beligerantă, au spus japonezii.

În cartea sa albă anuală – o trecere în revistă a celor mai presante amenințări militare și a planurilor de asigurare a stabilității – Ministerul japonez al Apărării a făcut o pledoarie pentru o creștere semnificativă a cheltuielilor interne pentru apărare, în condițiile în care lumea intră într-o „nouă eră de criză”. În timp ce puterea militară tot mai mare a Chinei și invazia Rusiei în Ucraina au fost principalele puncte de interes ale cărții albe, Coreea de Nord a fost, de asemenea, o preocupare cheie pentru Japonia.

„Activitățile militare ale Coreei de Nord reprezintă o amenințare și mai gravă și iminentă decât oricând pentru securitatea națională a Japoniei”, se arată în document. „Se crede că Nord Coreea are capacitatea de a ataca Japonia cu arme nucleare montate pe rachete balistice.”

Cartea albă, aprobată vineri dimineață de cabinetul premierului Fumio Kishida, vine în contextul în care Coreea de Nord își sporește frecvența testelor cu rachete. Presa de stat nord-coreeană a publicat joi fotografii cu Kim Jong Un oferindu-i ministrului rus al apărării un tur al celor mai noi și mai avansate arme ale țării, inclusiv rachete balistice intercontinentale și drone militare inedite.


Apropiere periculoasă între Rusia și Coreea de Nord

Rusia, un alt aliat istoric al Coreei de Nord, este una dintre puținele națiuni cu care Pyongyangul menține relații de prietenie. Kim Jong Un a fost ferm în sprijinul său pentru invazia Moscovei în Ucraina, inclusiv, spune Washingtonul, prin furnizarea de rachete și rachete – o acuzație pe care Pyongyangul a negat-o.

Recentele teste de armament ale Pyongyangului – cel mai recent a avut loc luni – au loc în timp ce Tokyo, Seulul și Washingtonul sporesc cooperarea militară pentru a contracara amenințările nucleare tot mai mari ale Nordului și influența Chinei în regiune.

Cartea albă a afirmat că activitățile militare ale Chinei reprezintă „o provocare strategică fără precedent și cea mai mare provocare strategică” pentru Japonia, reiterând totodată că exercițiile militare comune cu Rusia reprezintă, de asemenea, o preocupare. China trimite în mod regulat nave guvernamentale pe insulele aflate în dispută cu Tokyo, în timp ce efectuează, de asemenea, exerciții navale în ape, inclusiv în Pacific, ceea ce a stârnit alarma în Japonia și în națiunile din zonă.

Japonia este în alertă

Beijingul nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, multe dintre principalele democrații temându-se că China ar putea, de asemenea, să acționeze pentru a prelua agresiv Taiwanul.

„Comunitatea internațională se confruntă cu cea mai mare încercare de după cel de-al Doilea Război Mondial și am intrat într-o nouă eră de criză”, a declarat ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, în document.

Cartea albă a reiterat angajamentul Tokyo de a-și spori cheltuielile și capacitatea militară

Timp de decenii, Japonia a limitat cheltuielile militare la aproximativ 1% din PIB. La sfârșitul anului trecut, guvernul lui Kishida a aprobat un plan de creștere a cheltuielilor pentru apărare la două procente din PIB până în anul fiscal 2027, la aproximativ 11.000 de miliarde de yeni (78,7 miliarde de dolari).

sursa: insiderpaper.com

blank