Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat pentru MEDIAFAX că Ursul de Argint pentru regie primit de Radu Jude la Festivalul de la Berlin, pentru lungmetrajul „Aferim!”, este „un premiu mai mult decât onorant”, subliniind că au trecut doar doi ani de la câştigarea Ursului de Aur.
Radu Jude a primit premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, care, anul acesta, i-a fost decernat, ex aequo, şi Malgorzatei Szumowska, pentru lungmetrajul „Body”, sâmbătă seară, la cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
„Este mai mult decât onorant, mai ales că nu sunt decât doi ani de când s-a luat un Urs de Aur şi doar câţiva de când s-a luat încă un Urs de Argint şi un premiu Bauer, pentru «Eu când vreau să fluier, fluier», de Florin Şerban. Să nu mai spunem despre primul Urs de Aur pentru scurtmetraj, pentru Cristi Puiu, anul acesta, împlinindu-se 50 de ani de când au început să dea premii pentru scurtmetraje, au fost reluate toate filmele care au luat Ursul de Aur pentru scurtmetraj de-a lungul timpului, deci inclusiv «Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea»”, a spus Irina Margareta Nistor pentru MEDIAFAX.
Regizorul Radu Jude a urcat sâmbătă seară pe scena de la Berlinale Palast şi a declarat că, dacă ştia că va câştiga un asemenea premiu important, „ar fi fost mai serios când a filmat” lungmetrajul „Aferim!”.
De asemenea, regizorul român le-a mulţumit celor din echipa filmului, menţionând că, de fapt, premiul le aparţine lor.
Totodată, Radu Jude a spus că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.
„Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015.
Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.
„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul îi aparţine lui Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, iar producător este Ada Solomon.
Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece şi prin perete”, care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa.
Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. „Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d’Or şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeulFestivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie alături de premiul publicului la B-EST IFF.
„Aferim!” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene.
Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când „Poziţia copilului”, produs tot de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.