Investigaţie
Actualitate

Investigaţie BBC: Cum sunt racolați și traficați copiii din România în Marea Britanie

O investigaţie BBC, care a durat doi ani, a dezvăluit cum copii din România ar fi racolaţi şi traficaţi de proxeneţi în Marea Britanie.

Unii dintre ei nu au mai mult de zece ani, susţin jurnaliştii britanicii, în timp ce traficanţii sunt chiar şi de patru ori mai în vârstă. Odată ajunşi acolo, copiii sunt ţinuţi captivi, apoi sunt obligaţi să întreţină relaţii sexuale contra cost.

Investigaţie BBC: Cum sunt racolați și traficați copiii din România în Marea Britanie

Documentarul începe în Marea Britanie, unde poliţiştii descind într-o casă din Birmingham, unde bănuiau că mai multe fete au fost forţate să se prostitueze.

În faţa anchetatorilor, fetele nu au recunoscut că sunt exploatate şi, pentru că prostituţia este legală în Marea Britanie, au fost duse înapoi în casa respectivă.

Jurnalista BBC, Jean Mackenzie, a călătorit doi ani între Marea Britanie şi România pentru a face Investigaţie  despre traficul de persoane. Astfel a aflat că mai multe tinere au fost ademenite prin metoda ”Loverboy”, adică seduse de bărbaţi chiar şi de patru ori mai bătrâni ca ele şi convinse apoi să practice prostituţia pentru ei.

Din păcate, traficul de persoane rămâne un fenomen în România, dar nu şi foarte bine combătut, susţin cei care luptă împotriva lui.

Iana Matei, activist și psiholog: “România este singura ţară din lume care nu are o vârstă minimă, vârsta consimţământului. Noi nu o avem. Dacă copila de 13 ani a spus: “Vreau să fiu cu acest bărbat, nu există lege care să spună vârsta minimă de consimţământ este de 16 ani, ea având 13 ani, este viol şi nu mai discutăm despre nimic altceva.”

Pentru combaterea fenomenului traficului de persoane pentru exploatare sexuală, polițiștii români au făcut parte din 42 de echipe de anchetă comune la nivel european. Peste 400 de persoane au fost trimise în judecată.

Ofițer, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate: ”Arta traficantului este de a identifica persoanele vulnerabile și de a le promite exact ce vor să audă. Traficul de persoane este o ecuație între cerere și ofertă. Țările care generează cererea trebuie să ia măsuri în vederea reducerii cererii. Fără aceste măsuri egale la ambele capete ale fenomenului de trafic de persoane nu putem reduce acest fenomen.”

Potrivit Poliției Române, într-un top al țărilor în care sunt traficate tinere din România, pe primul loc se află Germania, urmată de Marea Britanie, Italia și Spania.

blank