Hexi Pharma
Actualitate

Inculpații din dosarul Hexi Pharma au fost achitați. Faptele s-au prescris

Curtea de Apel Bucureşti a dispus închiderea dosarului în care cei doi directori de la compania Hexi Pharma, Flori Dinu şi Mihai Leva, au fost condamnați în primă instanță la câte trei ani de închisoare. CAB a constatat că faptele de care erau acuzați s-au prescris.

Inculpații în dosarul Hexi Pharma scapă de închisoare

În 2019, Tribunalul București a condamnat-o pe Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, la trei de închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

La rândul său, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, primise trei ani și opt luni cu executare.

Compania a fost obligată atunci la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei, amintește Agerpres.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat, însă, pedepsele pe motiv că faptele s-au prescris. Și de data aceasta, judecătorii au pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

De altfel, specialiștii în domeniu avertizaseră că hotărârea CCR va duce la închiderea a mii de dosare. Mulți inculpații au scăpat deja, invocând decizia judecătorilor constituționali.

Hexi Pharma e obligată să plătească despăgubiri

Tribunalul București mai obligase Hexi Pharma să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară.

În schimb, Curtea de Apel Bucureşti a micșorat aceste despăgubiri. Pentru recuperarea prejudiciului, instanţa a menţinut sechestrul pe bunurile companiei, printre care un teren intravilan de 2.072 mp în valoare orientativă de 1.636.880 euro şi o construcţie p+1E/structură metalică.

Agerpres mai amintește că Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, s-a sinucis în mai 2016, când a aflat că procurorii au deschis o anchetă privind dezinfectanţii diluaţi livraţi de companie către sute de spitale. Hexi Pharma a fost trimisă în judecată, în 2017, pentru 340 de infracţiuni de înşelăciune, 61 de acte de uz de fals și participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Procurorii au deschis ancheta în urma unei investigații a jurnaliștilor GSP.

blank