Iarna 2023-2024
Actualitate

Iarna 2023-2024. Prognoza meteorologilor pentru România

Iarna 2023-2024 se apropie, iar meteorologii au stabilit cum va fi vremea în cele trei luni ale sezonului rece. Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu estimează că vremea va fi friguroasă la nivelul continentului. Vom avea și ninsori abundente, în unele regiuni, dar și secetă și furtuni.

Iarna 2023-2024 se anunță, la fel ca și în anii trecuți destul de capricioasă. În România vor fi zone unde zăpada va cădea din abundență, dar și regiuni secetoase. Acest lucru nu este tocmai favorabil pentru agricultură.

Toate aceste schimbări în caracteristicile sezonului rece se datorează influențelor furtunilor tropicale, precum El Nino.

Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu a emis estimările pentru iarna 2023-2024. Specialiștii au elaborat diagramele din care ne putem da seama unde va ninge din abundență și unde va fi secetă. Astfel, în baza acestora meteorologii români, din cadrul ANM, își pot face propriile estimări despre evoluția meteo, în anotimpul rece, pentru țara noastră. Va ninge în anumite regiuni din țară, însă în altele vom avea precipitații reduse și secetă.

Modelul furnizat de Centrul European pentru iarna 2023-2024 a fost analizat și de cercetătorul George Garbacea. Fost director al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, acesta și-a făcut o idee despre ce urmează în lunile de iarnă.

Iarna 2023-2024

Iarna 2023-2024 în România

Cercetătorul George Garbacea a vorbit despre influența pe care furtuna tropicale El Nino o are asupra evoluției climatice. Potrivit spuselor sale, din analiza diagramei Centrului European de prognoze meteo rezultă că vom avea o iarnă bogată în zăpadă. Însă ninsorile nu vor cădea uniform pe tot teritoriul. Zăpada va fi mai bogată în zonele înalte de munte.

Regiunile respective vor avea o acoperire mai mare de zăpadă comparativ cu media sezonieră. Iar aceasta, putem spune, este o veste bună pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

„Avem șanse mari să ne confruntăm cu precipitații mai abundente și, implicit, un strat de zăpadă mai consistent, mai ales în zonele de altitudine mare”, a spus George Garbacea, citat de Impact.ro.

Pe de altă parte, a spus cercetătorul, în iarna 2023-2024 vor fi și zone în care ninsorile vor fi la un nivel foarte scăzut. Va ninge puțin, în special, în regiunile din vestul țării. Dar și în Dobrogea. Iar acest lucru va avea un impact negativ asupra culturilor agricole de anul viitor. Iarna 2023-2024 va fi săracă în zăpadă în alte zone.

„În ceea ce privește România, zonele cu anomalii negative se află în zona de Vest și în Dobrogea. Aceasta sugerează că aceste regiuni ar putea avea o acoperire mai redusă de zăpadă decât în mod obișnuit”, a explicat Garbacea.

blank