Human Rights
Actualitate

Human Rights Watch acuză Rusia că a comis crime de război în Ucraina. Rusia nu a răspuns încă

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) afirmă că a documentat „aparente crime de război” comise de forţele militare ruse în rândul civililor din Ucraina.

Human Rights precizează într-un comunicat că a descoperit „mai multe cazuri în care forţele militare ruse au comis încălcări ale legilor războiului” în regiuni controlate de ele în Ucraina, cum ar fi Cernigău, Harkov şi Kiev.

Comunicatul, făcut public la Varşovia și citat de Reuters și Agerpres, vine la o zi după ce au fost descoperiţi civili morţi pe străzile din oraşul ucrainean Bucha, la trei zile după ce armata rusă s-a retras după o ocupaţie de circa o lună asupra unei zone de circa 30 de km la nord-vest de Kiev.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns încă duminică unei solicitări transmise de Reuters de a comenta informaţiile despre cadavrele găsite la Bucha şi comunicatul HRW.

HRW, organizaţie cu sediul la New York, face referire şi la Bucha în comunicatul său, spunând că pentru asta a intervievat zece persoane, inclusiv martori, victime şi localnici, în persoană sau prin telefon, şi că unele sunt prea speriate să îşi dezvăluie numele complet.

„Cazurile pe care le-am documentat echivalează cu acte de cruzime şi de violenţă deliberate şi îngrozitoare împotriva civililor ucraineni”, a spus Hugh Williamson, directorul pentru Europa şi Asia Centrală al HRW.

„Violurile, crimele şi celelalte acte violente comise împotriva persoanelor aflate în custodia forţelor ruse ar trebui investigate ca crime de război”, a adăugat el.

Aceste presupuse crime de război includ un caz de viol repetat, două cazuri de execuţii sumare, dintre care unul unde victime au fost şase bărbaţi, şi alte cazuri de violenţe şi ameninţări la adresa civililor în perioada 27 februarie – 14 martie.

„Soldaţii au fost de asemenea implicaţi în jefuirea unor proprietăţi civile, furând inclusiv mâncare, haine şi lemne de foc. Cei care au comis astfel de abuzuri sunt vinovaţi de crime de război”, se arată în raport.

Reuters precizează că nu a putut verifica deocamdată dovezile HRW.

Jurnaliştii Reuters au putut vizita duminică Bucha, după ce au primit acces de la forţele ucrainene care au recucerit zona, şi au văzut cadavre care nu purtau uniforme militare împrăştiate pe străzi.

blank