Haos total la Casele
Social

Haos total la Casele de Pensii! Este o situație fără precedent în România

Haos total la Casele de Pensii! Joi, mai mulți angajați ai Caselor județene de Pensii au început proteste spontane. Iată care este motivul invocat de aceștia.

Haos total la Casele de Pensii! Joi, pe data de 26 octombrie, mai mulți angajați ai Caselor județene de Pensii, instituții aflate în subordinea Ministerului Muncii, au început proteste spontane.

Proteste la Casele de Pensii din toată țara

Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că nu li s-au mărit salariile de șapte ani, fiind sub nivelul celor din Casa Națională de Pensii. Potrivit angajaților, Guvernul a aprobat majorarea salariilor numai pentru funcționarii din Ministerul Finanțelor.

Protestul a început la Teleorman, Alba, Dolj, Vrancea, Sălaj. Angajații au ieșit spontan în stradă. Valul de proteste a cuprins deja întreaga țară.

“Nu solicităm altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central și alinierea cu cele ale funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrația locală și județeană”, au declarat protestatarii din Zalău pentru publicația Graiul Sălajului.

Protestatarii susțin că, la Ministerul Finanțelor, Marcel Boloș a reușit să aprobe ca salariile din teritoriu să fie majorate la nivelul celor de la nivel central.

Un proiect de ordonanță de urgență stabilește ca salariilor angajaților din Ministerul Finanțelor, din ANAF și din Autoritatea Vamală Română să fie stabilite prin ordin de ministru, prin derogare de la legea salarizării, a scris G4 Media în urmă cu trei săptămâni. În acest fel, notează sursa citată, a fost deschisă posibilitatea majorării salariilor angajaților din instituțiile respective.

Se schimbă legea salarizării din sistemul bugetar

Se schimbă legea salarizării! Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește o nouă lege a salarizării din sistemul bugetar. Până acum, salariile unor profesii din sistemul bugetar au fost ierarhizate pe o scară de la 1 la 12.

Cel mai mare coeficient de ierarhizare este treapta 12, pe care îl va avea doar președintele României. Pe treapta 10 se află persoane care ocupă funcția de manager al unui spital, președintele de secție la instanțe sau secretarul general al unei primării. Pe treapta 9 sunt profesii precum judecător, decan, medic, profesor universitar, programator IT sau director financiar/contabil în cadrul unui spital.

Pe treapta 8 se află funcțiile de farmacist, șef de birou vamal, inginer-șef de cadastru sau director de departament într-un minister. Pe treapta 7, se regăsesc meserii precum profesor, expert criminalist, consilier parlamentar, lector universitar sau dirijor. Pe treapta 6 sunt posturile de fiziokinetoterapeut, asistent medical și muzeograf

blank