Până acum ciocnirile șefului armatei de mercenari ruse Wagner au avut loc cu înaltul comandament militar rus, în special cu ministrul Apărării Serghei Șoigu. Dar în ultimele ore conflictul s-a mutat direct în biroul lui Vladimir Putin.
Seful grupului Wagner Evgheni Prigojin, un fost prieten și bucătar al președintelui rus, a respins ultimatumul emis de la Kremlin pentru ca luptătorii săi să semneze un contract cu statul, după ce Putin a insistat asupra necesității de a asigura o acoperire legală a prestațiilor sociale pentru toți cei care luptă în Ucraina.
Aceasta este o modalitate secretă de a aduce armata privată sub controlul direct al Kremlinului. Lucru pe care Prigojin îl refuză categoric şi la care a reacționat deja cu aceste cuvinte: „Când patria era în necaz, când era nevoie de ajutorul lui Wagner și am ieșit cu toții să o apărăm, președintele ne-a promis toate garanțiile sociale”, a spus el pe canalul lui Telegram. „Am 20.000 de morți, ar trebui să semneze și ei un contract cu Ministerul Apărării?” a întrebat sarcastic Prigojin, care a subliniat că atunci când mercenarii săi au început să participe la război „nimeni nu a spus că vom fi obligați să semnăm acorduri cu Ministerul Apărării”.
Prigojin a declarat deja în weekend că nu va semna un acord pentru a se subordona Ministerului Apărării și a reiterat că „niciunul dintre luptătorii Wagner nu este pregătit să meargă din nou pe calea rușinii. Nimeni nu va semna acele contracte”. „Când am început să participăm la acest război, nimeni nu a spus că vom fi obligați să încheiem acorduri cu Ministerul Apărării”, a spus el într-o mustrare clară adresată președintelui Putin.
„Din câte știu, Ministerul Apărării încheie acum contracte cu toți cei care doresc să continue să servească în zona operațiunii militare speciale. Numai așa se pot asigura garanțiile sociale”, a spus Putin cu o zi înainte în cadrul unei întâlniri cu corespondenți militari și bloggeri.
Grupul Wagner nu este legal în Rusia, dar Kremlinul îi permite să opereze în afara teritoriului rus. Președintele Comisiei de Apărare a Dumei (Camera Inferioară), Andrei Kartapolov, a declarat că se pregătesc propuneri pentru stabilirea statutului juridic al companiei militare private. El a explicat că „nu vorbim de legalizare, vorbim de determinarea formei sale juridice în conformitate cu legislația noastră”.
Disputa dintre Prigojin și armată a atins noi culmi luna aceasta când un comandant rus a acuzat Wagner că i-a răpit și torturat soldații. Intervenția lui Putin este văzută ca o dovadă de sprijin pentru Șoigu, un aliat de lungă durată al președintelui care s-a confruntat cu presiuni politice din cauza eforturilor dubioase ale Moscovei în Ucraina. În acest fel, Putin l-a pus pe Prigojin în poziția sa cea mai slabă de când a început invazia.
„Șoigu îl ţine pe Prigojin mai mult sau mai puțin în șah-mat. Dacă Wagner nu semnează un contract în câteva săptămâni, statul ar putea avea motive să nu mai sprijine Wagner sau chiar să ia măsuri legale împotriva lui”, a declarat pentru „The Guardian” Dara Massicot, cercetător senior în politici la Rand Corporation.
Ieșirea lui Prigojin de pe tabla de joc a războiului din Ucraina ar scoate afară una dintre cele mai cunoscute figuri ale Rusiei datorită utilizării continue a rețelelor sociale și, de asemenea, ajutorului neprețuit pe care armata sa privată l-a oferit forțelor armate ruse, în special în cucerirea orașul Bahmut. Prigojin și-a creat imaginea unui lider independent și anti-establishment care a destabilizat Kremlinul, evidențiind lumii întregi haosul care există în centrul puterii din țară.
La rândul său, liderul cecen Ramzan Kadîrov a confirmat, miercuri, că vărul și aliatul său, deputatul Dumei de Stat ruse Adam Delimkhanov este în viață, după speculațiile despre soarta acestuia după ce a fost trimis la Belgorod în această marți în fruntea grupului special Ahmat. „Mulțumesc tuturor celor care s-au îngrijorat! Adam Delimkhanov este în viață și sănătos, nici măcar nu este rănit. Știam asta de la început, dar am decis să arăt tuturor, în special ucrainenilor, cât de departe a ajuns mass-media”, a scris Kadîrov pe contul său Telegram.
„Așa îți lipsești de respect publicul, mințind în mod flagrant, știind că minciunile pot fi respinse. Când am adăugat combustibil focului, aceiași autori falși și-au crezut propriile povești”, a spus liderul cecen. Kadîrov se referă astfel la un mesaj pe care l-a publicat cu câteva ore înainte pe contul său Telegram în care avertizează că nu știe unde se află partenerul său, solicitând în același timp informații autorităților ucrainene pentru a afla despre locul exact unde și-au lansat ultimele operațiuni militare.
Liderul cecen i-a ironizat și pe cei care în ultimele ore au „aberat” și au discutat despre „fantezia delirantă” lansată de „naziștii ucraineni” despre moartea nu numai a lui Delimkhanov, ci a altor 200 de luptători din batalionul Ahmat, gruparea specială a Armatei Ruse. „Unitățile Ahmat sunt la locul lor, inclusiv întărind granița rusă în regiunea Belgorod. Avem de-a face cu situația actuală și cu redistribuirea forțelor și mijloacelor către unitățile noastre”, a spus el.