Facebook
IT&C

Ghid despre cum să-ți recuperezi contul de Facebook dacă ți-a fost spart de hackeri

Cum îți recuperezi contul de Facebook, Instagram sau WhatsApp dacă a fost spart de hackeri? Iată recomandările DNSC!

Hackerii ți-au accesat sau blocat contul de Facebook, WhatsApp sau Instagram? Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat pe site-ul său un ghid de protejare, dar și metode de recuperare a conturilor social media.

Riscurile cibernetice la care sunt expuse miliarde de persoane sunt tot mai mari.

Hackerii, tot mai periculoși în 2023

DNSC a postat pe Facebook:

„Ţi-ai pierdut accesul la contul de social media şi nu ştii ce paşi trebuie să urmezi pentru recuperarea lui? Echipa DNSC ţi-a pregătit un ghid extrem de util pentru protejarea şi recuperarea conturilor social media – Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, TikTok şi Youtube”.

Conturile social media a 2-3 miliarde de oameni sunt expuse la diverse riscuri cibernetice. Utilizatorii trebuie să fie conştienţi de ameninţări și trebuie să ia măsuri pentru protejarea informațiilor personale, prin prevenirea accesului neautorizat. Potrivit ghidului elaborat de DNSC, utilizatorii sunt expuși la următoarele riscuri:

– preluarea controlului asupra contului (Account Takeover Attack –
  ATO)
– atacuri de phishing
– distribuţia de malware şi inginerie socială

Dacă ți-a fost blocat contul de Facebook de către un hacker și nu te mai poți conecta, parola fiindu-ți schimbată, poți ruga un prieten să te ajute să-ți caute contul sau să soliciți ajutor de la administratorii platformei pentru a afla dacă contul ți-a fost piratat. Pe Instagram poți trimite e-mail pentru a-ți securiza contul, prin solicitarea unui link de conectare, să primești SMS-uri, să-ți confirmi identitatea și să efectuezi verificări prin Captcha. Instagram, fiind axat pe fotografii, îți poate solicita un selfie cu tine pentru a-ți identifica și recupera contul pierdut. Contul de Whatsapp poate fi recuperat prin verificarea SMS.

Pentru a te feri de hackeri, îți trebuie o parolă puternică

DNSC transmite că este esențială crearea de parole puternice pentru a preveni atacurile cibernetice.

Utilizatorii trebuie să creeze combinații de litere mici și majuscule, de cifre și caractere speciale. Nu trebuie să dea parole evidente, precum datele de naștere, numele de familie sau orice fel de nume coerent.

DNSC mai recomandă autentificarea în doi pași (2FA) ce necesită deținerea unui telefonul mobil pentru furnizarea unui cod generat pe acesta sau prin e-mail.

„Actualizări regulate ale parolelor: schimbă parolele periodic şi evită folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi. Parola trebuie să fie distinctă pentru fiecare cont. Revizuirea setărilor de confidenţialitate: verifică şi ajustează regulat setările de confidenţialitate pentru a controla cine poate vedea informaţiile tale şi cine poate interacţiona cu conţinutul tău”.

Alte recomandări ?

DNSC transmite că utilizatori trebuie să fie precauți în privința mesajelor și e-mail-urilor cu link-uri și atașamente suspecte. Trebuie să se asigure dacă acestea provin de la persoane sau surse cunoscute.

Nu trebuie să furnizeze niciodată informații persoane sau date de conectare dacă li se solicită în mod suspect.

Utilizatorii trebuie să-și mai monitorizeze sesiunile active și să deconecteze sesiunile neautorizate, să-și actualizeze aplicațiile de social media și sistemele de securitate, să folosească rețele private virtuale (VPN) pentru securizarea conexiunii la rețelele sociale, transmite DNSC, citat de Antena 3.

blank