Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat luni suspendarea activităţii instituţiilor de cultură şi a celor sportive aflate în subordinea Primăriei Capitalei, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului
Ce evenimente au fost suspendate, în Capitală, din pricina cronovirusului
În București au fost anulate și evenimente cu mai puțin de 1000 de persoane, pentru că majoritatea sălilor de teatru au o capacitate mai mică de atât. Dar nu vorbim doar despre teatre, ci despre orice tip de activitate (târg sau eveniment) organizată de instituțiile aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Toate au fost anulate până la finalul acestei luni.
În plus, majoritatea spectacolelor care urmau să aibă loc în această lună în școlile și grădinițele din București au fost și ele anulate din pricina coronavirusului
Ce evenimente au fost suspendate, în Capitală, din pricina coronavirusului
Referitor la spectacolele la care au fost vândute deja bilete, Primăria Capitalei nu a anunțat o decizie unitară, astfel că fiecare instutuție va decide dacă înapoiază banii plătiți pentru aceste bilete sau dacă anunță publicul de o eventuală amânare a spectacolelor.
Pe de altă parte, Ministerul Culturii nu a anunțat încă nicio decizie referitoare la Teatrul Național din București sau la muzeele din subordine, cum ar fi Muzeul Peleș de la Sinaia sau Muzeul Antipa din Capitală, unde vin foarte mulți turiști.
În cadrul unui comandament de urgenţă convocat la sediul Primăriei Capitalei, Firea a anunţat următoarele măsuri:
– suspendarea activităţii celor 14 teatre aflate în administrarea Primăriei, până la data de 31 martie. Actorii, regizorii, personalul tehnic vor fi plătiţi şi vor face numai repetiţii;
– suspendarea concertelor, evenimentelor, manifestărilor de tip cultural, sportiv, divertisment de către Opera Comică pentru Copii, Centrul Municipal pentru Tineret, Centrul Municipal pentru Seniori, Compania Sportul pentru Toţi, ARCUB, Creart, PROEDUS, Palatele Brâncoveneşti, Sala Dalles, Biblioteca Metropolitană, Muzeul Literaturii, Muzeul Municipiului Bucureşti;
– meciurile CSM se vor desfăşura fără spectatori;
– vor fi luate măsuri sporite pentru dezinfectare şi decontaminare în toate mijloacele de transport în comun ale STB (autobuze, tramvaie, troleibuze);
– măsuri sporite în cele 19 spitale administrate de Primăria Generală a Capitalei;
– DGASMB va lua toate măsurile pentru protejarea persoanelor fără adăpost.
Firea amenință cu demisii
Primarul general a făcut apel la managerii tuturor spitalelor “să nu facă rabat” şi să respecte tot ceea ce se decide la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale şi la nivelul Primăriei Capitalei, menţionând că managerii care nu se conformează riscă să fie demişi.
“Am văzut şi eu anumite informaţii că în anumite locuri sunt persoane care iau în relaxare – nu neapărat în joacă, dar mai lejer – ceea ce se întâmplă acum la nivel internaţional. Voi merge până la demiterea managerilor care nu respectă cu stricteţe recomandările şi dispoziţiile”, a precizat Firea.
Primarul general a menţionat că în Bucureşti au fost confirmate două cazuri de coronavirus, opt persoane se află în carantină, iar 870 de persoane sunt izolate la domiciliu.
Gabriela Firea a lansat un apel ca bucureştenii să ţină cont de toate recomandările autorităţilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
“Punctul meu de vedere, ca primar general, este că mai bine prevenim decât să ajungem într-o situaţie mai delicată. Şi cred că trebuie să fim şi ca cetăţeni, şi ca autorităţi foarte responsabili. Fac apel la cetăţeni să ţină cont de toate recomandările făcute de la nivel guvernamental, de la nivel de primării şi toate celelalte autorităţi publice locale”, a spus ea.