Dolarul
Economic

Dolarul american este în scădere. Activele de risc din întreaga lume au de câștigat

Răcirea inflației din SUA accelerează scăderea dolarului, iar activele de risc din întreaga lume vor avea de câștigat. Dolarul a scăzut cu aproape 13% față de un coș de valute față de maximul ultimelor două decenii de anul trecut și se află la cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni.

Declinul său s-a accelerat după ce SUA au raportat miercuri date mai slabe decât se așteptau privind inflația, susținând opiniile conform cărora Rezerva Federală se apropie de sfârșitul ciclului de creștere a ratei dobânzii. Deoarece dolarul este un pivot al sistemului financiar global, o gamă largă de active ar putea beneficia dacă acesta continuă să scadă.

Prăbușirea dolarului, avantaj pentru companiile americane

Slăbirea dolarului poate fi un avantaj pentru unele companii americane, deoarece o monedă mai slabă face ca exporturile să fie mai competitive în străinătate și face mai ieftină conversia profiturilor străine în dolari pentru multinaționale.

Sectorul tehnologic american, care include unele dintre marile companii de creștere care au condus piețele în creștere în acest an, generează puțin peste 50% din veniturile sale în străinătate, se arată într-o analiză a companiilor din Russell 1000 realizată de Bespoke Investment Group.

Materiile prime, al căror preț este exprimat în dolari, devin mai accesibile pentru cumpărătorii străini atunci când dolarul scade. Indicele S&P/Goldman Sachs Commodity Index a crescut cu 4,6% în această lună, fiind pe cale să înregistreze cea mai bună lună din octombrie.

Piețele emergente beneficiază și ele, deoarece o monedă americană în scădere face ca datoriile denominate în dolari să fie mai ușor de onorat. Indicele MSCI International Emerging Market Currency Index a crescut cu 2,4% în acest an.

„Pentru piețe, dolarul mai slab și motorul său de bază, inflația mai slabă, este un balsam pentru tot, în special pentru activele din afara SUA”, a declarat Alvise Marino, strateg de schimb valutar la Credit Suisse.

Alte monede sunt în ascensiune

Căderea dolarului verde a venit în condițiile în care randamentele trezoreriei americane au scăzut în ultimele zile, ceea ce a diminuat farmecul dolarului, stimulând în același timp o gamă largă de alte monede, de la yenul japonez la peso mexican.

„Acel sunet pe care îl auziți este depășirea nivelurilor tehnice pe piețele valutare. Dolarul se prăbușește spre nivelurile care prevalau înainte ca Fed să înceapă să facă majorări, iar noi vedem cum monedele sensibile la risc se topesc la nivel global”, a declarat Karl Schamotta, strateg șef de piață la Corpay.

O scădere continuă a dolarului ar putea crește profiturile pentru strategiile valutare, cum ar fi carry trade-ul finanțat în dolari, care presupune vânzarea de dolari pentru a cumpăra o monedă cu randament mai ridicat, permițând investitorului să încaseze diferența.

Scăderea dolarului a făcut deja ca această strategie să fie profitabilă în acest an: Un investitor care ar vinde dolari și ar cumpăra peso columbian ar fi încasat 25% de la începutul anului până acum, în timp ce zlotul polonez a avut un randament de 13%, arată datele de la Corpay.

Paresh Upadhyaya, director de strategie valutară și de venit fix la Amundi US, este pesimist în privința dolarului, mizând în același timp pe creșteri ale tenge-ului kazah, pesoului uruguayan și rupie indiană, conform reuters.com.

„Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în acest moment, perspectivele pentru dolar rămân destul de sumbre”, a declarat Upadhyaya, care se așteaptă ca tranzacțiile de transport să prospere dacă dolarul continuă să scadă.

Lumea politicii monetare

Citește și  Cu Ioan Niculae în închisoare, InterAgro falimentează

În lumea politicii monetare, declinul dolarului ar putea fi o ușurare pentru unele țări, deoarece înlătură urgența ca acestea să își susțină monedele în scădere.


Printre acestea se numără și Japonia. Dolarul s-a prăbușit cu 3% față de yen în această săptămână și este pregătit pentru cea mai mare scădere săptămânală față de moneda japoneză din ianuarie. Slăbiciunea yenului a fost problematică pentru economia japoneză dependentă de importuri și a ridicat așteptările ca Japonia să intervină din nou pe piețe pentru a-și susține moneda, după ce anul trecut a făcut acest lucru pentru prima dată din 1998 încoace.

Traderii au fost, de asemenea, atenți la posibilele acțiuni ale băncii centrale a Suediei, având în vedere slăbiciunea coroanei suedeze . Dar în această săptămână, dolarul a scăzut cu aproape 6% față de coroană și este pregătit pentru cea mai mare scădere săptămânală din noiembrie.

O întărire continuă a yenului ar putea face ca investitorii să desfacă marile poziții descendente care s-au acumulat împotriva monedei în ultimele luni, împingând-o mai sus, a declarat Kenneth Broux, strategul valutar al Societe Generale. Bineînțeles, a fi pesimist cu dolarul are propriile riscuri. Unul dintre acestea este o potențială revenire a inflației din SUA, care ar putea alimenta pariurile privind o mai mare fermitate a Fed și ar putea anula multe dintre tranzacțiile antidolar care au prosperat în acest an.

Deși inflația s-a răcit, economia americană a rămas rezistentă în comparație cu alte țări și puțini sunt cei care cred că Fed va reduce ratele în curând, ceea ce ar putea limita potențial scăderea dolarului pe termen scurt.

Cu toate acestea, Helen Given, trader FX la Monex USA, crede că Fed va încheia ciclul de creștere a ratelor înaintea majorității celorlalte bănci centrale, ceea ce va diminua impulsul pe termen lung al dolarului.

În timp ce dolarul ar putea compensa o parte din pierderile sale recente, „dacă ne uităm peste șase luni, este probabil ca dolarul să fie chiar mai slab decât este astăzi”, a spus ea.

blank