IT&C

Despre 5G – coloana vertebrală a internetului industrial 

S-a prezis multă vreme o „a patra revoluție industrială” bazată pe date. Acum, coloana vertebrală pentru acea platformă devine în cele din urmă o realitate. Beneficiile mult-promise ale sistemelor industriale ciber-fizice sunt la vedere.

Anul 2019 va fi amintit ca anul în care adevărata conectivitate celulară pentru Internetul obiectelor (IoT) a început în cele din urmă. În zilele noastre nu trece o săptămână fără un nou anunț despre o nouă lansare a rețelei 4G NB-IoT / LTE-M. Cu toate acestea, viitorul industriei se îndreaptă deja către a cincea generație (5G) de tehnologie de comunicații fără fir.

5G promite viteză extrem de rapidă, latență abia vizibilă (sau timp de răspuns de comunicare) și capacitate mult crescută. Toți cei patru mari transportatori americani au rețele de testare cu lumină verde și implementări parțiale în unele orașe.

 

Avantajele “căsătoriei” lumii fizice cu tehnologiile digitale au fost discutate pentru ceea ce pare a fi o generație. Multe industrii ar putea utiliza informațiile obținute din sistemele conectate pentru a obține informații critice despre operațiunile lor și despre cum să facă îmbunătățiri care să facă o diferență reală în linia lor de bază. În timp ce 4G creează deja îmbunătățiri dramatice pentru industriile din întreaga lume, 5G creează un buzz mai mare.

 

Numai datele nu sunt suficiente

Jani Vilenius, director de cercetare și tehnologie la Sandvik, spune că datele conduc deja industria din întreaga lume: „Toată lumea se colectează deja și, într-o anumită măsură, folosește date. Dar este necesară o conectivitate îmbunătățită pentru a utiliza cu adevărat datele și pentru a adăuga valoare pentru afaceri. Când adăugăm mai mult inteligența artificială (AI), învățarea automată și recunoaștere a vocii / imaginii în sistemele de zi cu zi, cerințele de lățime de bandă înseamnă că 5G este inevitabilă pentru a beneficia de noile capacități. ”

 

Industria 4.0 trebuia să aducă aceste beneficii, dar până acum lipsea un element crucial. Transformarea ideii unui sistem digital industrial colaborativ, adaptiv și în timp real într-o realitate necesită o infrastructură de comunicații cu adevărat agilă.

 

Dincolo de îmbunătățirea incrementală

Poți fi iertat pentru că gândești că trecerea de la 4G la 5G se referă doar la îmbunătățiri de viteză incrementale, cu puțină nevoie de tot hype-ul. La urma urmei, arhitectura de comunicații 4G / LTE (Long Term Evolution) de astăzi a conectat aproximativ 3 miliarde de dispozitive mobile.

 

Dar, într-adevăr, diferența dintre 4G și 5G nu este ca și cum ai compara un model de iPhone cu următorul, ci mai degrabă ca și cum ai compara un cal și un buggy cu o mașină de curse electrică.

Da, tehnologia 3G și 4G este cel mai adesea echivalată cu smartphone-urile. Acest lucru se datorează faptului că sistemele au fost proiectate pentru date vocale și, respectiv, pentru date mobile. Și, deși este adevărat că creșterea dramatică a vitezei 5G va însemna mult mai mult decât doar streaming de calitate superioară și descărcări rapide de fulger, faptul că a fost conceput de la bază pentru conectivitatea datelor va fi schimbătorul jocului.

Conectivitatea mai rapidă și latența scăzută sau nulă vor debloca beneficii operaționale în fiecare industrie de pe planetă. Până în prezent s-a vorbit doar, dar cu sistemele de testare în vigoare, aceste beneficii operaționale devin clare.

Trecerea fabricii conectate la nivelul următor

Pe o piață bazată pe aplicații de mașini care utilizează date intensiv, este necesară viteza mai mare și latența redusă a 5G pentru utilizarea eficientă a tehnologiei autonome de robotică, a dispozitivelor portabile și a realității virtuale.

Spre deosebire de salturile anterioare ale nivelurilor de tehnologie din industrie, 5G nu va reproiecta în mod fundamental linia de producție. Dar ceea ce va face este să ofere producătorilor o oportunitate de a construi fabrici inteligente care să se poată adapta condițiilor de piață în schimbare.

Capacitățile crescânde ale dispozitivelor inteligente și ale fabricilor care le fac nu vor avea doar impact asupra concurenței într-o industrie stabilită. Pe măsură ce concurența trece de la produs la sistem, se vor estompa granițele industriei clare. Companiile de producție tradiționale ar putea descoperi în curând că concurează ca parte a unei industrii de automatizare mult mai largi, de exemplu.

Asistență medicală: activarea intervenției chirurgicale la distanță

Latența scăzută a 5G este setată să revoluționeze industria asistenței medicale, în special în sala de operații. Chirurgii cu experiență pot sfătui mai mulți colegi juniori printr-o conexiune video sau chiar pot opera dispozitivul chirurgical de la distanță. Ai putea fi iertat pentru că crezi că sună puțin probabil, dar s-a întâmplat deja.

La începutul anului 2019, prima intervenție chirurgicală din lume prin asistență la distanță a avut loc cu succes în China. Un chirurg experimentat a introdus un dispozitiv de stimulare în creierul unui pacient cu Parkinson. Latența aproape instantanee de 2 milisecunde i-a permis chirurgului să efectueze cu precizie procedura ca și cum ar fi fost chiar lângă pacient, în timp ce, de fapt, se aflau la 3.000 de kilometri distanță. Latența seamănă cu operația utilizând o soluție tradițională de monitor cablat.

Tehnologie autonomă pe șosea și subteran

Îmbunătățirile aduse latenței rețelei vor oferi aplicațiilor și dispozitivelor posibilitatea de a comunica în timp real. Acest lucru ar trebui să ușureze problemele de siguranță ale vehiculelor autonome, oferindu-le capacitatea de a comunica constant cu mediul în continuă schimbare din jurul lor.

 

Desigur, acest lucru va avea un impact semnificativ asupra operațiunilor miniere, ceea ce Sandvik știe. Deja, Sandvik a semnat un acord cu Nokia pentru a dezvolta în continuare soluții bazate pe tehnologia privată LTE și 5G, dintre care multe vor avea loc la mina de testare Sandvik din Tampere, Finlanda.

 

Noutăți în domeniul IT – călătoria către 5G

2G: Apeluri telefonice wireless activate

3G: Activat web mobil

4G: streaming video activat și aplicații care necesită conectivitate susținută

5G: Era post-smartphone a conectivității mobile

 

Coloana vertebrală a standardului 5G este alcătuită din spectru de bandă joasă, medie și înaltă. Există două frecvențe pe care rețelele 5G le pot opera: sub-6 GHz și unde milimetrice (20-60 GHz).

Transportatorii foloseau deja spectrul sub-6 pentru rețelele LTE existente, iar acum au nevoie de mai mult din acesta pentru a construi 5G. Frecvența valurilor milimetrice nu a fost folosită anterior, iar apariția 5G a dat operatorilor de transport acces la spectru, care va permite viteze mai mari pe care le așteptăm cu noul standard.

” ca si restu de cuvinte pe care le-ai avut in mail, trebuie sa fie in articol . nu mergem pe ideea de branding, ci includem cuvantul nativ in material pt ca sunt articole pe care le publicam pe alte site-uri si ele practic ne ajuta la link building

blank