Actualitate, Featured

Declarația verbală devine…declarație scrisă

Klaus Iohannis a anunțat marți la Palatul Cotroceni, după ce s-a întâlnit în cursul zilei cu premierul și mai mulți miniștri, ce e obligatoriu din 15 mai. Vom avea nevoie în continuare de declarație scrisă la ieșirea din localitate, și nu una „verbală”, așa cum spunea ministrul Sănătății, Nelu Tătaru luni.

Deplasarea în afara localității va fi interzisă în continuare, dar cu unele excepții. Când ieșim din localitate (București, spre exemplu) și mergem într-un oraș de provincie avem nevoie de declarație scrisă, a anunțat Klaus Iohannis. Nu va mai fi însă nevoie de declarație în zonele metropolitane și în interiorul localității.

Sunt obligatorii și purtarea măștii, care să acopere gura și nasul în spațiile interioare, respectiv magazine sau mijloacele de transport în comun, dar și păstrarea unei distanțe între persoane de 1,5 metri sau de „două brațe”.

Totodată, președintele a spus că după 15 mai se redeschide parțial comerțul, respectiv magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală și muzeele.

„Recomandăm autorităților locale să redeschidă parcurile pentru accesul publicului”, a spus Iohannis.

Slujbele vor fi reluate, după 15 mai, însă doar în curtea bisericilor, unde credincioșii vor purta mască de protecție și vor păstra distanța de 1,5 metri, a mai anunțat, marți, președintele.

„Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate, dar noi considerăm că e important să facem un prim pas”, a spus Iohannis.

În privința sportivilor, președintele a spus că există două situații: profesioniștii și amatorii.

Astfel, cantonamentele profesioniștilor pot fi reluate în condiții speciale de igienă și verificări medicale, însă competițiile sportive în această primă etapă nu vor începe.

În privința sportivilor amatori, este posibil să își reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber.

„Pentru amatori este posibil să își reia activitatea doar la sportul individual și doar în aer liber. Iar dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar, acolo unde se schimbă echipamentul, nu este permis”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis s-a adresat, în final, parlamentarilor, să dea dovadă de responsabilitate și să voteze legea privind starea de alertă.

 

blank