Facebook
IT&C

Decizie radicală luată de Mark Zuckerberg. Toți utilizatorii Facebook și Instagram vor fi afectați de noile schimbări

Mark Zuckerberg a anunțat noi schimbări atât în ceea ce privește Facebook, cât și în ceea ce privește Instagram. Toți utilizatorii acestor platforme, și în special creatorii de conținut, vor fi afectați.

Meta a anunțat recent că nu va reînnoi acordul de licență cu Società Italiana Autori ed Editori (SIAE), organismul care gestionează și distribuie veniturile din drepturi de autor pentru artiștii de toate tipurile. Asta înseamnă că muzica de pe fundalul clipurilor video sau a fotografiilor va fi eliminată, cu anumite excepții.

Meta elimină muzica din Facebook și Instagram

Decizia înseamnă că nimeni nu va mai putea posta melodii în Facebook și Instagram, nici în reeluri, nici alături de fotografii sau story-uri. Însă, nu toate melodiile vor fi interzise, utilizatorii având în continuare la dispoziție mai multe melodii, anume cele care nu fac parte din repertoriul SIAE.

Cea mai afectată va fi muzica italiană, având în vedere că mulți artiști din Italia sunt incluși în catalogul SIAE. Pe Instagram, muzica va fi dezactivată din clipurile deja postate, însă utilizatorii vor avea posibilitatea de a înlocui melodia cu o alta din catalog.

SIAE, nemulțumită de decizia Meta

La rândul său, agenția de colectare a drepturilor de autor a numit decizia Meta ca fiind una unilaterală. Potrivit SIAE, decizia Meta îi lasă „nedumeriți pe autorii și editorii italieni”.

„Această poziție împreună cu refuzul Meta de a împărtăși informații relevante în scopul unui acord echitabil, este în mod evident în contrast cu principiile sancționate de Directiva privind drepturile de autor pentru care autorii și editorii din toată Europa au luptat din greu.

Este, în esență, o pagubă semnificativă pentru autorii italieni, care își vor vedea muzica (și veniturile aferente acesteia) eliminată de pe două platforme majore de socializare la nivel global. SIAE a continuat să caute cu bună credință un acord cu Meta, în ciuda faptului că platforma este lipsită de licență de la 1 ianuarie 2023. SIAE nu va accepta imposturi din partea unei entități care își exploatează poziția de forță pentru a obține economii în detrimentul industriei creative italiene”, se arată într-un comunicat al societății, potrivit techgameworld.com.

blank