NATO
Actualitate

Cutremur la granița cu România! NATO a anunțat acum: Suntem vigilenți și gata să acționăm

NATO a făcut anunțul momentului! Tensiunile dintre Kosovo și Serbia sunt departe de a se încheia. Din această cauză, NATO a anunțat că va intensifica trupele din Kosovo. Cât de serios este conflictul și cum va fi afectată Europa?

NATO este gata să intensifice trupele în Kosovo dacă tensiunile dintre minoritari sârbi vor izbucni din nou, odată cu apropierea unui termen limită într-o dispută cu guvernul cu privire la actele auto, a declarat, marți, comandantul adjunct al misiunii de menținere a păcii a Alianței (KFOR).

NATO: Suntem vigilenți și gata să acționăm

„Suntem vigilenți și gata să acționăm… dacă avem o creștere a tensiunilor, dar ne putem baza și pe forțele de rezervă… pe care le putem apela în scurt timp”, a declarat generalul de brigadă Luca Piperni reporterilor de la sediul KFOR în capitala Pristina, relatează Reuters.

Nemulțumirile dintre sârbii kosovari cu privire la cerința ca aceștia să folosească numerele de înmatriculare ale mașinilor emise de stat au stârnit temeri de conflict între Kosovo și Serbia, la mai bine de două decenii după ce NATO a bombardat Serbia pentru a pune capăt represiunii asupra majorității albaneze din Kosovo.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, câștigată în 2008, iar sârbii din nordul Kosovo consideră că Belgradul, nu Pristina, este capitala lor. Aproximativ 3.700 de forțe de menținere a păcii NATO sunt încă staționați în fosta provincie sârbă pentru a preveni violența dintre etnicii albanezi și sârbi.

Cresc tensiunile între Kosovo și Serbia

Încercările anterioare de a introduce numerele de înmatriculare din Kosovo în nordul teritoriului, dens sârb, au dus la conflicte între poliție și sârbii locali, care au ridicat blocaje rutiere. Baricadele au fost demontate abia atunci când forțele de menținere a păcii NATO au intervenit pentru a supraveghea procesul, iar Kosovo a fost de acord să amâne regula de acordare a licențelor.

Piperni a spus că situația este calmă, dar fragilă în acest moment și că NATO nu poate exclude noi tensiuni sau violențe în nord, pe măsură ce termenul limită de 31 octombrie se apropie.

„Dacă situaţia se deteriorează, suntem gata să intervenim, suntem gata să fim la mijloc între protestatari şi organizațiile de securitate. Avem suficiente forțe pentru a face faţă situaţiei… Cu acest nivel de trupe putem pune capăt oricărei creșteri a tensiunilor”, a asigurat generalul NATO, referindu-se la militarii din afara Kosovo pe care Alianța se poate baza ca întăriri.

Kosovo și Serbia vor să adere la Uniunea Europeană și au convenit, ca parte a acestui proces de aderare, să își rezolve problemele restante și să construiască relații de bună vecinătate.

blank