Blog

Cum să te descurci în Londra

Vrei să ajungi în Marea Britanie pentru a vizita Big Ben-ul, regina si toate celelalte privelişti londoneze minunate acoperite de ceaţă? Pe lângă faptul că ar trebui să ştii că atunci când britanicii spun „biscuit”, se referă, de fapt, la „fursec”, probabil să ar trebui să cunoşti şi câte ceva despre opţiunile de transportare ale oraşului. De la taxiuri negr, până la metrou, acestea sunt câteva opţiuni pe care trebuie să le ai în vedere.

Cum să te descurci în LondraTrenul

London Underground (metroul londonez) este cea mai veche reţea de metrou din lume. Cele 11 linii ale sale poartă mai mult de un miliard de pasageri în fiecare an, iar rutele sale variate se întind din nucleul Londrei către suburbiile aflate în jurul acestuia. Depinzând de cât de mult doreşti să stai în oraş şi cât de departe doreşti să călătoreşti va determina modul cel mai economic pe care îl vei folosi pentru a călători cu metroul.

Pentru vacanţele mai lungi care se bazează mult pe acest mod de transport, un abonament de şapte zile Oyster este probabil ce mai bun. Acesta este împărţit pe diferitele zone ale sistemului de călătorit. Aceste zone sunt marcate clar pe hărţile metroului, fiind uşor de determinat în ce zonă va trebui să ajungi. Majoritatea atracţiilor se află în zonele unu şi doi, dar s-ar putea să te trezeşti petrecând mai mult timp departe de centru, pentru a economisi bani.

London Overground este o companie operatoare de trenuri suburbane. În prezent există patru rute care străbat 21 din cele 33 de cartiere ale Londrei.

Aeroportul

Desigur, nu orice călătorie se limitează la mersul pe jos. Ajunsul de la şi plecatul către aeroport, de exemplu, nu e ceva pentru care ar trebui să-ţi rupi tenişii. Ai posibilitatea să iei un taxi – aeroportul Heathrow oferă acest serviciu, precum şi Gatwick. Totuşi, acest lucru nu te va ajuta să economiseşti prea mulţi bani. Există trenuri care merg înspre şi vin dinspre respectivele aeroporturi. De exemplu, o călătorie între Paddington şi Heathrow poate să coste 21 de lire. O altă posibilitate este să închiriezi o maşină de la o companie care se ocupă cu astfel de transporturi, precum 365airporttransfers.co.uk.

Autobuzul

Aproximativ 7.500 de autobuze sunt în funcţiune în Londra, având 19.500 de opriri. Mai ieftin decât trenurile, folosirea autobuzelor roşii tipic londoneze nu doar că te va ajuta să economiseşti bani, dar şi să vezi oraşul mai bine. Este şi singurul mod de călătorie pentru cei care călătoresc noaptea târziu. Ca şi în cazul trenurilor, se pot obţine şi aici abonamente sau un card Oyster.

Taxiul

Doar taxiurile negre cu licenţă au voie, legal, să ia pasagerii de pe stradă şi pot să aibă un preţ destul de piperat. O călătorie de un kilometru şi jumătate poate să dureze cam şase minute, costul estimat fiind între 5.60 şi 8.80 de lire. Această opţiune este recomandată dacă te grăbeşti şi eşti conştient că vei întârzia.

Mersul pe jos

De departe, cel mai ieftin mod de a călători prin Londra este pe jos. Nu te lua după o hartă de metrou, însă – la fel ca multe alte hărţi de metrou, nici aceasta nu este cea mai bună reprezentare a oraşului. Sunt chiar mai multe staţii în care ajungi mai repede dacă mergi pe jos, decât dacă iei metroul. Din punct de vedere al costurilor, mersul este cel mai bun, precum şi cel mai interesant pentru a descoperi minunăţiile Londrei.

 

blank