amenajare cabinet stomatologic
Comunicate de presa

Cum să nu îți amenajezi casa: greșeli frecvente în design interior

În anotimpul cald majoritatea dintre noi găsim prilejul să ne (re)amenajăm spațiile. Pare momentul oportun să reconfigurăm bucătăria și să văruim din nou camera celui mic. Cu toate acestea, graba în care trăim ne face să greșim inclusiv în amenajările interioare – iar rezultatul nu o să ne fie pe plac și vom aștepta următoarea reamenajare ca să schimbăm ceva, pierzând, deci, timp și bani.

Arhitecții Octav Roman și Natalia Berezovskaia ne vorbesc despre cele mai întâlnite greșeli în design interior și cum le poți evita, ca amenajarea finală să fie pe gustul tău.

  • Planificare și buget

Greșelile pe care le facem legat de planificarea spațiului și bugetare dau peste cap rezultatul final – să dăm un exemplu practic: dacă vrei să faci o amenajare cabinet stomatologic și planifici greșit spațiul, s-ar putea ca în încăpere să nu mai ai loc de unit-ul dentar, deci rezultatul nu este decât dezastruos.

Poate mai puțin dramatic, dar același lucru se întâmplă și în casele noastre – o planificare greșită se poate solda cu mobilier nepotrivit, cu o canapea care nu încape pe ușă, cu o bibliotecă de care nu mai avem loc. Planificarea și măsurarea spațiului trebuie făcută la punct și virgulă, extrem de precis și minuțios: „ce spațiu am la dispoziție și ce voi face cu el” este întrebarea pe care trebuie să o avem în minte. Nu e suficient să vedem o canapea în magazin care „pare” că se potrivește spațiului nostru.

O altă greșeală pe care o facem este supraaprecierea bugetului inițial – adică aproximezi că o canapea va costa 1000 lei, în loc să îți iei o marjă de eroare și să aproximezi că va costa 1500 lei. Așa ajungem să cheltuim, în final, prea mulți bani pe lucrurile care contează mai puțin și să nu mai avem suficient de mulți pentru lucrurile cu adevărat importante – un plan de buget de care să ne ținem este vital pentru o amenajare reușită. 

  • „Am găsit undeva mai ieftin” 

Pentru că o amenajare nu este, într-adevăr, ieftin de realizat, suntem tentați să renunțăm la calitate pentru un preț mai mic. Dar să cumperi cel mai ieftin din magazin – indiferent dacă vorbim despre uși, parchet, covor sau mobilier – nu este o soluție rentabilă pe termen lung; o ușă foarte ieftină te va bucura pe moment. Însă după ce o vei închide mai brusc de 3 ori, o să înceapă să scârțâie.

Parchetul ieftin e bun până când învârți scaunul de birou pe el de câteva ori și deja s-a zgâriat. Iar într-un an îl vei schimba. Această decizie – de a alege varianta cea mai ieftină – sunt o idee bună pentru moment, o idee pe care o vom regreta în timp; alegând cea mai ieftină variantă nu faci decât să îți asiguri o cheltuială mai mare în viitor. 

  • Niciun colț gol 

Ne căutăm cu toții o casă mare ca să o umplem atât de tare încât…să o facem să pară mică. Chiar dacă ne place să folosim spațiul la capacitatea sa maximă, să supraîncarci o casă va ruina toată amenajarea – este indicat să ai zone moarte, zone fără decorațiuni sau mobilier. Aceste zone ne ajută să facem o pauză de la design. O pauză de respiro.

Un spațiu supraîncărcat devine greu respirabil, în timp ce un spațiu cu loc de „nimic” este aerisit și curat, oferindu-ți timp să apreciezi cu adevărat celelalte elemente din cameră. Nu trebuie să pui tablouri pe toți pereții și nu ai nevoie nici de dulapuri care să acopere fiecare latură a casei.

  • Nu le pot face singur?

Desigur că poți să amenajezi singur – însă vrei? Suntem tentați să ne apucăm de un proiect de amenajare singuri (și putem face asta pentru lucrările minore), însă să schimbăm fața casei de la zero pe cont propriu e mai mult decât riscant – nu vom economisi bani și cu siguranță nici timp.

La o amenajare serioasă ai nevoie de oameni cu expertiză în domeniu, care să îți înțeleagă nu doar nevoile și dorințele, ci și necesitățile spațiului. Într-o amenajare living de la 0, unde ai nevoie și de parchet, și de iluminat, și de mobilier, ce îți dorești tu s-ar putea să nu fie potrivit pentru dimensiunea sau forma camerei. Un proiect mic creativ făcut de tine va personaliza casa, însă spațiul are nevoie de experți care să îmbine esteticul cu funcționalitatea sa. 

  • Să fie asortat

O altă greșeală care ruinează estetica spațiului este dorința de a asorta totul – o încăpere exclusiv mov. Nu doar că nu arată estetic bine, însă obosește ochiul și ne agită. Același lucru este valabil nu doar în cromatică, ci și în mobilier: să alegem toată mobila la fel, din același set, este o greșeală care ne transformă spațiul într-unul monoton, sec, trist. Pentru o amenajare reușită, e necesar să găsim un echilibru între culori, materiale și forme diferite, care să dinamizeze spațiul.

O amenajare făcută pe repede înainte nu va aduce un rezultat plăcut estetic – este necesar să acordăm atenție și detaliilor pe care le vedem „mai puțin importante”, precum dimensiunea covorului, a canapelei sau a televizorului din living. Ca să faci din casă „acasă”, e necesar să ții cont nu doar de dorințele tale, ci și de nevoile spațiului, iar o amenajare ideală se axează în egală măsură pe estetic și funcțional.

 

blank