Life

Cum reacționează corpul tău când ai inima frântă

Ai primit papucii fără niciun semnal în prealabil, ai simţit pe pielea ta şocul acela pe care nici în visele urâte nu le bănuiai. Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău, în momentul în care inima îţi este ruptă în două?

  1. În momentul în care ţi se spun acele cuvinte dureroase, ritmul cardiac s-ar putea să-ţi scadă, au descoperit cercetătorii care au analizat bătăile inimii ale unor persoane care au fost luate prin surprindere după ce au fost respinşi.
  2. Odată ce şocul se potoleşte, un mare stres emoţional te loveşte: „ce am făcut greşit, voi rămâne singură pentru totdeauna, e timpu să adopt pisici”. Acest stres poate ataca sistemul nervos simpatic (sistemul nervos simpatic face parte din sistemul nervos vegetativ; el este responsabil de așa-numita reacție fight or flight adică reacţia de fugă sau luptă în cazul unui pericol, potrivit Wikipedia), care duce la creşterea cortizonului din corp şi a nivelului de inflamaţie din organism.

De asemenea, somnul, digestia şi imunitatea pot avea de suferit: stai trează noaptea, îţi pierzi apetitul, pare că eşti la un pas de răceală în fiecare zi.

  1. În unele cazuri rare, acest stres emoţional îţi poate rupe inima la propriu, într-un fel. Suferinţa emoţională a provocat leziuni la nivelul inimii la unii pacienţi care nu sufereau de boli coronariere, ca rezultat al unui răspuns exagerat în sistemul nervos simpatic.
  2. Simţi că suferi fizic. Asta deoarece regiunile creierului care procesează durerea cauzată de respingerea socială (romantică) se ocupă şi de durerile fizice, potrivit unei cercetări publicate într-o revistă de psihologie, conform Huffington Post.
  3. Nu gândeşti ca lumea (aştepţi să înceapă şedinţa săptămânală de joi şi e de fapt marţi) şi eşti mai impulsivă decât de obicei. Abilităţile de gândire critică şi auto-controlul se scufundă după o decepţie în dragoste.
  4. Ai jurat că n-o vei face, dar te uiţi la poze cu voi doi sau te trezeşti cu mouse-ul pe pagina lui de Facebook. Zonele creiereului care arată activitate sporită atunci când ai o stare de euforie cauzată de droguri sau când tânjeşti după ele se aprind la imaginea celui iubit, conform unei cercetări. Ceea ce se traduce prin faptul că încă eşti extrem de atrasă de el. Ce mai spune în acel moment? Creierul tău încă crede că eşti la fel de fericită şi îndrăgostită. Dar creierul te şi ajută, încetul cu încetul. Părţile care controlează reglarea comportamentului şi gândurile despre viitor încep să se resimtă.
  5. În primă instanţă, singurul om cu care vrei să vorbeşti e persoana de la care comanzi de mâncare în fiecare seară. În cele din urmă, sentimentul se ofileşte pe măsură ce nivelul de progesteron cresc atunci când începi să te simţi singură. Acesta e un lucru foarte bun, cercetătorii spun că acest hormon te motivează să cauţi contact uman.
blank