Deși acordăm o atenție mai mare așternuturilor și pernelor, salteaua patului este cea mai importantă când vine vorba despre calitatea somnului. Chiar dacă cearșaful este confecționat dintr-un material plăcut și are o nuanță relaxantă, dacă salteaua nu este curată, pot apărea problemele serioase.
De exemplu, saltelele neîngrijite sunt medii propice pentru praf și acarieni. Acești factori sunt direct responsabili de apariția alergiilor și, prin urmare, a unui somn întrerupt și agitat.
Pentru a evita complicațiile și pentru a prelungi viața saltelei tale de pat, urmează sfaturile de mai jos și curăță frecvent spațiul în care dormi!
1. Aspiră praful și impuritățile
Îți amintești când ai ronțăit câțiva biscuiți în pat, seara, înainte de culcare? Ei, bine, oricât de atent și de ordonat ai fi, salteaua va strânge întotdeauna reziduuri, scame, praf sau resturi alimentare.
De aceea, este important ca, înainte de orice, să cureți praful cu ajutorul unui aspirator puternic. Secretul constă în aspirarea saltelei pe ambele părți, pentru a te asigură că rămâne curată și pregătită pentru pasul următor.
2. Testează soluțiile de curățat înainte să le aplici pe saltea
Cea mai mare greșeală este să aplici o soluție nouă de curățat direct pe țesătura saltelei, în cantități mari. Astfel, dacă materialul nu este compatibil cu ingredientele produsului, riști ca salteaua să se deterioreze sau să se decoloreze.
În schimb, dacă vrei să folosești un detergent pe care nu l-ai mai încercat până acum, aplică o cantitate foarte mică de produs pe un colț discret al saltelei. În acest mod, dacă soluția va deteriora materialul, dauna va fi mică și aproape invizibilă.
3. Păstrează salteaua uscată
Regula de bază spune să nu folosești detergenți lichizi pe salteaua de pat. Aceștia favorizează umezeala, iar umezeala înseamnă mucegai, acarieni și potențiale alergii cauzate de aceștia.
Dacă salteaua este pătată și trebuie neapărat să utilizezi o soluție lichidă, asigură-te că o aplici doar pe pete, în cantități mici. Apoi, îndepărtează detergentul cu o bucată de material umedă și usucă salteaua cu uscătorul de păr.
Dacă petele sunt multiple și ai udat o suprafață mai mare de țesătură, este recomandat să lași salteaua la uscat sub lumina soarelui, până umezeala este înlăturată complet.
În cazul în care salteaua nu a fost curățată de foarte mult timp, iar petele sunt ireversibile, este timpul să cauți saltele pe vivre.ro și să investești într-un produs de calitate, pe care să îl îngrijești corespunzător. Păstrarea și folosirea unei saltele uzate te poate duce la dezvoltarea alergiilor și te împiedică să te odihnești cum trebuie.
4. Folosește doar soluții naturale și antialergice
Specialiștii recomandă să te rezumi la produse cât mai naturale, testate dermatologic, care nu conțin iritanți ai pielii sau ingrediente dure. Aceste lucruri pot afecta atât țesătura saltelei, cât și sănătatea celor care dorm în patul respectiv.
Un exemplu de soluție naturală de curățare este apa amestecată cu bicarbonat de sodiu. Formează o pastă din cele două ingrediente și aplic-o pe urme și pete. Las-o să acționeze, apoi aspiră și usucă salteaua.
5. Curăță petele de mucegai
Dacă salteaua ta a fost expusă la umezeală și a mucegăit, este obligatoriu să o lași la uscat, înainte de orice alt tratament. Lasă țesătura la soare, în aer liber, dacă ai posibilitatea. În cazul contrar, usucă salteaua cu foehnul sau lângă calorifer, însă având grijă să nu expui materialul îndelungat sau la o temperatură mult prea mare.
După ce salteaua s-a uscat, pulverizeaz-o cu un mix de alcool și apă, pentru a dezinfecta țesătura. Lasă soluția să își facă efectul, apoi usucă salteaua foarte bine.
Dacă alegi să îți cureți saltelele acasă, în loc să le duci la o curățătorie profesională, urmează pașii de mai sus. Vei evita problemele, iar patul tău va fi un spațiu sigur și plăcut, ideal pentru un somn odihnitor!