bitcoin
Actualitate

Cum a ajuns bitcoin monedă de „refugiu” în plin război

Bitcoin are o istorie „sulfuroasă”. A apărut purtând stindardul libertății economice și al independenței față de bănci și a ajuns să fie un activ, în același timp, contestat și adulat.

În ultimii ani, bitcoin a avut multe episoade în care deținătorii și-au pierdut investițiile. Motivele au fost diferite, fie unii proprietari de platforme au dispărut cu tot cu banii celor care au cumpărat monede virtuale, fie, pur și simplu, unii investitori s-au trezit că au rămas fără portofoliul pe care credeau că îl au.

Apoi, bitcoin a devenit o țintă pentru plasarea banilor „negri” sau „gri”. E limpede că o așa-zisă monedă, care s-a bucurat dintr-odată de o creștere a notorietății, nu putea rămâne în afara atenției rețelelor de spălare a banilor.

În pofida acestor probleme grave, bitcoin și criptomonedele, în general, și-au câștigat susținători și investitori. Conflictul armat din Ucraina a adus pentru bitcoin și o cauză bună. Guvernul ucrainean a solicitat donații în criptomonede și a reușit să adune aproximativ nouă milioane de dolari. Nu este neapărat o premieră, dar este o aplicare să spunem creativă a unei oportunități, aceea de folosi criptomonedele pentru finanțarea efortului de război.

A fost doar un prim exemplu. Ieri, creșterea bitcoin a fost pusă pe seama cererii mari din Rusia și Ucraina. Rușii au încercat să își pună economiile la adăpost în fața scăderii vertiginoase a rublei și au achiziționat criptomonede. Deocamdată, pare o opțiune bună, dar, pe termen mediu, este posibil ca investiția să nu fie cea mai fericită alegere. Motivul? Volatilitatea celebră de care suferă criptomonedele, care astăzi pot crește spectaculos și mâine se pot prăbuși deplorabil.

Au fost, se înțelege, și cumpărători din Ucraina. Motivul esențial este asemănător cu cel al rușilor și anume dorința de a-și salva economiile. Desigur, că într-o țară aflată în război, chiar și criptomonedele pot părea un refugiu bun pentru a-și pune la adăpost sumele economisite.

O soluție riscantă
Cei care și-au plasat în bitcoin mai mulți bani decât își pot permite să piardă s-ar putea să fi făcut o mare greșeală. În sensul că s-ar putea trezi cu investiția înjumătățită, chiar dacă, pentru o anumită perioadă, valoarea criptomonedei ar putea să crească. Numai că scăderile și creșterile se succed într-un interval de timp atât de scurt încât ceea ce astăzi pare un succes investițional, mâine se poate dovedi a fi un mare eșec.

Este, însă, clar că războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au oferit un tip de utilitate criptomonedelor. Le-au adus din nou în atenție și, pe unele dintre acestea, le-au propulsat ca nivel al cotației. Dar, creșterile din anumite perioade nu ar trebui să îi facă din cale-afară de fericiți pe investitori, pentru că scăderile pot veni și ele foarte repede.

În acest context complicat, Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care legalizează și reglementează utilizarea „activelor virtuale”, inclusiv criptomonede.

Cu alte cuvinte, Ucraina a reglementat criptomonedele. În ce măsură acest lucru va fi de ajutor pentru guvern și cetățeni, rămâne de văzut. Este, totuși, puțin probabil ca legalizarea monedelor virtuale în câteva state să ferească bitcoin de toate problemele pe care le-am văzut în ultimii ani.

Mai probabil este ca dacă bitcoin intră în acest joc al războiului, să asistăm la un control mai strict al fluxurilor de investiții sau chiar la reglementare. În acest moment, statele occidentale nu își pot permite să ignore niciun canal alternativ prin care se mișcă banii. Altfel, sancțiunile își pierd din forță. De aceea, criptomonedele vor fi fie controlate, fie reglementate la nivel global.

blank