Traim intr-o societate in care banii sunt combustibilul ce fac totul sa functioneze. Desi exista o multime de bani pe piata, se intampla sa ramanem fara ei chiar atunci cand avem o nevoie urgenta sau pur si simplu sa dorim ceva mai mult decat ne putem permite.

In aceste conditii, un credit este cea mai buna solutie.

Inainte de accesarea unui credit insa, orice persoana trebuie sa se informeze foarte bine si sa se asigure ca ia cea mai buna decizie.

 

Ce optiuni de creditare sunt?

 

Exista numeroase institutii care ofera credite, acestea fiind impartite in 2 mari categorii: IFN-urile ( institutiile financiare nebancare) si bancile.
Creditele se impart si ele in doua mari categorii, in functie de institutia care le ofera: credite nebancare si credite bancare. Pentru a putea lua cea mai buna decizie asupra creditului potrivit pentru tine, trebuie sa te asiguri ca alegi corect intre aceste doua variante.

 

Creditele nebancare: avantaje si dezavantaje

Creditele nebancare sunt oferite de IFN-uri si sunt ideale pentru situatiile in care ai nevoie urgenta de bani. In general, de la un IFN se poate obtine credit cu buletinul, intr-un timp foarte scurt si fara prea multe conditii. Avantajele acestei solutii sunt numeroase:

  • Poti avea banii solicitati in doar cateva ore. In general, solicitarea de creditare se face online, iar aprobarea si transferul se fac fapid;
  • Birocratia este minima. Nu trebuie sa faci altceva decat sa completezi un formular sau sa discuti telefonic cu reprezentantii institutiei;
  • Angajamentul este pe termen scurt. De regula, imprumuturile de acest fel se fac pe termen scurt, ceea ce inseamna ca stresul rambursarii nu dureaza mult. Cu toate astea, in cazul unor probleme financiare se poate prelungi termenul de rambursare;
Citeste si...
Rolul și întrebuințarea stingătorului auto

Este adevarat ca exista si dezavantaje. De multe ori, dobanzile sunt mai mari decat cele solicitate de banci, chiar daca exista si cazuri in care sunt similare iar sumele ce pot fi accesate nu sunt foarte mari. Cei care doresc un credit pentru o investitie serioasa, cum ar fi achizitia unei case sau a unei masini, trebuie sa apeleze la creditele bancare.

Creditele bancare: avantaje si dezavantaje

Creditele bancare sunt eficiente atunci când ai nevoie de mai multi bani si de o perioada lunga de rambursare. Acestea au urmatoarele avantaje:

  • Dobanzile sunt mai mici, iar perioada pe care se poate obtine imprumutul este mai mare. Pentru creditele imobiliare, spre exemplu, se pot obtine imprumuturi chiar si pentru 30 de ani;
  • Sumele ce pot fi imprumutate pot fi mari, ceea ce face aceste credite ideale pentru investitii serioase;
  • Banii se obtin destul de rapid, insa nu la fel ca si in cazul creditelor nebancare.

Din pacate, bancile cer destul de multe acte doveditoare pentru venituri si impun numeroase reguli. Nu oricine poate sa solicite un credit bancar si nu oricine poate lua orice suma. In unele cazuri, numarul de taxe si de comisioane impuse de banci este mai mare.

Ambele variante de creditare pot fi, asadar, eficiente. Trebuie doar sa te asiguri ca alegi corect varianta care poate raspunde nevoilor tale.