Life, Stiri

Ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o afectiune grava care afecteaza femeile de toate varstele. Un stil de viata sanatos, cu multa miscare si consumul de alimente sanatoase sunt principalii factori care ajuta la reducerea riscului de cancer de col uterin.
 
Ce trebuie sa stii despre cancerul de col uterin
Ce este cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care se dezvolta in uter. Uterul este un organ in forma de para care se gaseste in zona pelviana si locul in care se dezvolta fatul.

Cancerul de col uterin incepe in celulele tesutului uterului. Este de obicei descoperit in stadii incipiente deoarece produce frecvent sangerari vaginale anormale, ceea ce face ca femeile sa mearga cat mai repede la medic. Daca acest tip de cancer este descoperit la timp, interventia chirurgicala de indepartare a uterului elimina toate celulele canceroase.

Simptomele cancerului de col uterin

Printre semnele si simptomele cancerului de col uterin se numara: sangerare vaginala dupa menopauza cicluri menstruale prelungite sangerari intre ciclurile menstruale secretii vaginale anormale dureri pelvice dureri in timpul actului sexual.

Cauzele cancerului de col uterin

Una dintre principalele cauze ale cancerului de col uterin este mutatia celulara a tesutului uterin. In acest proces, celulele sanatoase sunt absorbite de celulele canceroase. Acumularea anormala a celulelor canceroase duce la formarea tumorilor canceroase.

Exista si cazuri in care celulele canceroase invadeaza celulele si tesuturile altor organe, ducand la metastaza.

Factori de risc
Printre factorii care maresc riscul de cancer de col uterin se numara: schimbarile hormonale menstruatia de la varste fragede varsta inaintata lipsa sarcinii terapiile hormonale pentru cancerul de san mostenirea sindromul de cancer de colon.
Complicatiile cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin se poate raspandi catre alte organe ale corpului, ceea ce face ca tratamentul sa fie mult ma greu. Cel mai adesea, cancerul de col uterin se raspandeste catre plamani.

Cum sa previi cancerul de col uterin

Discuta cu medicul despre riscurile terapei cu hormoni dupa menopauza. Daca te gandesti sa urmezi tratamente hormonale dupa menopauza, pentru a controla simptomele neplacute, este indicat sa discuti intai cu medicul despre riscuri si beneficii.

Terapiile cu hormoni estrogeni maresc riscul de cancer de col uterin, in schimb terapiile combinate cu estrogen si progestin reduc acest risc. De altfel, terapiile hormonale maresc si riscul de cancer de san.

Ia pilule contraceptive. Folosirea de contraceptive orale pentru cel putin un an reduce riscul de cancer de col uterin. Aceste pilule au insa efecte secundare, astfel ca este recomandat sa discuti cu medicul despre optiunile tale.

Mentine o greutate corporala normala. Obezitatea mareste riscul de cancer de col uterin. Este astfel indicat sa elimini kilogramele in plus si sa te mentii la o greutate normala. Pentru a slabi este indicat sa faci mai multa miscare si sa reduci consumul caloric zilnic.

Fa miscare zilnic. Activitatea fizica reduce riscul de cancer de col uterin si trebuie sa fac parte din rutina ta zilnica. Incerca sa faci miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.

blank