CE
Actualitate

CE propune ca Ucraina și Moldova să poată transporta mărfuri mai ușor prin UE, după ce Rusia a blocat rutele din Marea Neagră

CE a înaintat miercuri Consiliului UE o propunere de începere a negocierilor cu Ucraina și Moldova astfel încât acestea să poată transporta mărfuri mai ușor pe căi rutiere în UE iar statele membre să poată tranzita și opera în cele două țări. Inițiativa urmărește să asigure lanțurile de aprovizionare ale Ucrainei și Moldovei, în contextul războiului dus de Rusia și blocarea rutelor tradiționale din Marea Neagră.

„Într-o propunere trimisă astăzi, 6 aprilie, CE Comisia propune începerea negocierilor cu Ucraina și Moldova în vederea încheierii unor acorduri de transport rutier de mărfuri între UE și cele două țări. Având în vedere că rutele tradiționale de transport din regiune sunt în prezent închise, inițiativa urmărește să asigure lanțurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: «Acordurile cu Ucraina și Moldova presupun liberalizarea parțială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste țări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime – indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. Blocarea acestor porturi a afectat negativ și Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluție imediată pentru economiile acestor două țări».

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permițând transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE să tranziteze și să opereze pe teritoriile celorlalți. Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoașterea permiselor de conducere ucrainene și a certificatelor de competență profesională”, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

blank