ucraina
Actualitate

Ce prevede acordul pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră / Ucraina a refuzat să semneze un document direct cu Rusia și amenință că va răspunde militar la eventuale provocări

Orice fel de „provocare” din partea Rusiei cu privire la acordul privind redeschiderea porturilor din ucraina de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale va primi un răspuns militar, a declarat vineri consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, transmite Reuters.

Ucraina semnează acordul cu Turcia și ONU, nu direct cu Rusia. Rusia semnează un document în oglindă

„Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Semnăm un acord cu Turcia și ONU și ne asumăm obligații față de acestea. Rusia semnează un acord în oglindă cu Turcia și ONU”, a explicat oficialul ucrainean, pe Twitter.

Mykhailo Podolyak susține că demersurile se vor realiza fără escortarea transporturilor de către navele rusești și fără prezența reprezentanților ruși în porturile ucrainene.

„Toate inspecțiile navelor de transport vor fi efectuate de echipe comune în apele turcești, dacă va fi necesar”, a adăugat el.

Anterior, un purtător de cuvânt din Ministerul ucrainean de externe declara că țara „va susține doar acele decizii care vor garanta securitatea regiunilor sudice ale Ucrainei”, precum și a pozițiilor forțelor armate ucrainene în Marea Neagră, potrivit rfi.fr.

Acordul pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, valabil 120 de zile

Acordul este valabil 120 de zile și poate fi reînnoit automat, fără alte negocieri. Înțelegerea acoperă Odesa și alte două porturi ucrainene de la Marea Neagră.

La Instabul va fi creat un punct comun de comandă și control care va supraveghea operațiunile și va tranșa disputele. Componența va fi alcătuită din cele două părți beligerante, respectiv din oficiali ai Turciei și ai ONU.

Oficialii occidentali estimează că va fi nevoie de trei până la patru săptămâni pentru înființarea centrului, ceea ce înseamnă că exporturile de cereale vor rămâne la un nivel redus până în a doua jumătate a lunii august.

Locația aleasă arată atât poziția strategică a Turciei, cât și rolul-cheie pe care l-a jucat președintele turc Recep Tayyip Erdogan în rezolvarea disputei.

Inspecția navelor a reprezentat unul dintre cele mai complexe și mai pline de însemnătate politică aspecte ale acordului.

În zonele din marja principalelor porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost amplasate mine pentru a preveni un eventual asalt amfibiu din partea forțelor ruse.

Ucraina refuză să le permită oficialilor ruși să se îmbarce la bordul navelor sale pentru a verifica dacă se fac cumva livrări de arme cu navele care revin în port.

Cele patru părți au convenit că inspecția navelor – cerută de către Rusia – ar fi prea dificilă în ape deschise, așa că au preferat să supravegheze procedurile într-un port turcesc odată ce navele revin spre Ucraina – cel mai probabil la Istanbul.

Deocamdată este neclar cine va avea voie să urce la bordul navelor ucrainene.

Oficialii au hotărât rapid că deminarea zonei ar dura prea mult pentru a neutraliza amenințarea foametei cu care se confruntă câteva dintre cele mai sărace zone ale lumii.

Acordul prevede „coridoare” sigure pentru nave, astfel încât să fie evitate minele cunoscute.

Vasele ucrainene sunt cele care vor conduce transporturile de cereale în și din apele teritoriale ucrainene.

Ambele părți au promis să nu atace navele de transport.

blank