Actualitate, Continut Sponsorizat

Ce impact poate avea smartphone-ul asupra vederii noastre?

Cele mai multe persoane de toate vârstele, de la copii de vârstă preșcolară și până la adulți și seniori, își folosesc telefoanele o bună parte din timp în fiecare zi. Adesea, nu realizăm că în timp ce folosim tot felul de dispozitive și gadgeturi electronice, de la smartphone, tablete până la computere și televizoare, ochii noștri sunt cei care suferă cel mai mult. Prețul utilizării îndelungate a gadgeturilor este disconfortul ocular. Asta poate însemna ochi obosiți și tensionați, ochi uscați și probleme de vedere. Dată fiind prevalența atât de mare, aceste probleme de vedere au fost încadrate sub denumirea de sindromul de vedere computerizată sau CVS. Alte simptome foarte frecvente ale acestui sindrom CVS includ usturimi și iritații la nivelul ochilor, dureri de cap, sensibilitate la lumină, durere de spate până la gât și vedere încețoșată.

Dacă vă confruntați cu aceste simptome, iată câteva modalități prin care puteți reduce oboseala ochilor:

Modificați modalitatea în care vă folosiți dispozitivele electronice

Specialiștii sunt de părere că există un unghi potrivit în care ar trebui să privim spre un dispozitiv electronic pentru a evita durerile de cap. Țineți ecranul gadgetului electronic la o distanță de 40 până la 56 de cm de ochi și la 8 până la 10 cm sub ochi. Iar distanța dintre monitor și alte materiale de citit ar trebui să fie apropiată pentru a menține mișcarea capului la valori adecvate.

Reduceți nivelul de luminozitate

Dacă contrastul dintre literele de pe monitor și fundalul acestuia este prea mic (adică contrast scăzut), atunci ochii sunt suprasolicitați și sunt nevoiți să lucreze mai mult în mod inutil. Acest lucru duce inevitabil la ochi obosiți și adesea provoacă sensibilitate la lumină. Citiți întotdeauna într-o zonă suficient de luminată pentru a vă simți confortabil. Lumina din jur nu ar trebui să fie prea puternică. Reglați draperiile/ jaluzelele ferestrelor în funcție de disponibilitatea luminii solare. Alternativ, puteți modifica nivelul de luminozitate al gadgetului pe care îl folosiți.

Oferiți ochilor o pauză

Știm cu toții că orice tip de exces dăunează sănătății, iar acest lucru este valabil și când vine vorba de excesul de gadgeturi electronice. Specialiștii în oftalmologie ne încurajează să aplicăm regula de 20-20-20, și anume să luăm o pauză la fiecare 20 de minute și să privim un obiect care se află la cel puțin 20 de metri distanță timp de cel puțin 20 de secunde.

Clipiți mai des

S-a constatat că persoanele care folosesc computerele pentru ore în șir clipesc doar un sfert decât ar clipi în mod normal. Acest lucru crește riscul de a suferi de ochi uscați. Fie vă reamintiți să clipiți mai des, fie folosiți picături pentru ochi sau unguente lubrifiante, pe care le puteți achiziționa dintr-o farmacie, așa cum este Farmacia Ana Maria sau o farmacie axată pe optică medicală.

Evaluați-vă ochii în mod periodic

Cefaleea recurentă poate fi din cauza problemelor oculare legate de vârstă, cum ar fi cataracta sau funcționarea slabă a mușchilor oculari. În plus, este important să verificați dacă problemele de vedere sunt cauzate de hipermetropie, astigmatism sau strabism. Măsurile mai simple enumerate în rândurile anterioare pot ajuta la ameliorarea durerilor de ochi și gât, împreună cu utilizarea unor produse speciale de optică medicală, inclusiv lacrimi artificiale sau picături calmante pentru ochi.

Totuși, dacă simțiți că ceva nu este în regulă cu vederea personală, atunci nu amânați efectuarea unui control oftalmologic detaliat pentru a primi un diagnostic cât mai precis și un plan de tratament personalizat.

blank