Promo

Ce este imprimarea 3D? 

În timp ce tehnologiile de imprimare 3D au existat încă din anii 1980, progresele recente în tehnologii, materiale și software au făcut ca imprimarea 3D (cunoscută ca printare 3d sau fabricare aditivată) să fie accesibilă unei game mai largi de companii. Astfel, acestea permit din ce în ce mai multor companii să utilizeze instrumente limitate anterior la câteva industrii puternic tehnologizate. 

 

Astăzi, imprimantele 3D profesionale sunt:

  • accesibile ca preț
  • ajută în procesul de accelerare a inovației (adică dau companiilor posibilitatea de a-și implementa o serie de procese și de a produce rapid și intern produse costisitoare)
  • susțin afacerile din diverse industrii, inclusiv inginerie, producție, stomatologie, asistență medicală, educație, divertisment, bijuterii și audiologie. 

 

Cum funcționează o imprimanta 3D?

Totul începe cu design 3D – un model tridimensional al obiectului pe care dorești să îl fabrici. Poți opta pentru a crea unul de la zero sau îl poți descărca dintr-o bibliotecă 3D. Există multe instrumente software disponibile, inclusiv open source. Unele din acestea oferă tutoriale pentru începători și au o funcție încorporată cu ajutorul căreia poși exporta designul ca fișier imprimabil, de exemplu .STL sau .OBJ.

 

Acum că ai un fișier bun de tipărit, următorul pas este să îl pregătit pentru imprimanta ta 3D. Acest proces se numește feliere (slicing). Felierea înseamnă practic tăierea unui model 3D în sute sau mii de straturi și se realizează cu ajutorul software-ului de feliere. Când fișierul este tăiat, acesta este gata pentru imprimanta 3D. 

 

Fabricarea aditivată (AM), cunoscută și sub denumirea  de imprimarea 3D, creează, așa cum am expliucat și mai sus, elemente tridimensionale din modelele de proiectare, asistată de computer (CAD), prin adăugarea succesivă a materialului strat cu strat până la crearea produsului final. Fiecare strat succesiv se leagă de stratul precedent de material topit sau parțial topit. Obiectele sunt definite digital prin software-ul de proiectare asistată de computer ce este utilizat pentru a crea fișiere .STL care, în esență, „împart” obiectul în straturi ultra-subțiri. Aceste informații ghidează calea unei duze sau a unui cap de imprimare, deoarece depune cu precizie materialul pe stratul precedent. Pe măsură ce materialele se răcesc, acestea se contopesc pentru a forma un obiect tridimensional.

 

Tipurile de rasina pentru imprimanta 3D

 

Imprimantele 3d folosesc rășină sau filamente diferența majoră între aceste două tipologii fiind că folosind imprimantele pe rășină vei obține produse mult mai rafinate, cu detalii mult mai fine. Există, de asemenea, mai multe tipuri de rașină pentru imprimanta 3D. Spre exemplu, Rașina Formblass Rigid contine un procent mare de sticlă și este adecvată pentru printarea unor piese foarte rigide, pe când Rasina Formlabs Flexible simulează cauciucul și printează piese care so pot îndoi și comprima. Rașina Formlabs Dental este biocompatibilă, cu o rezistență ridicată la impact și uzură și este ideală pentru atelele tari sau aparate ortodontice, iar rașina de tip Formlabs Castable Wax este perfectă pentru confecționarea bijuteriilor cu modele extrem de detaliate.

 

blank