A venit iarna, încălzește-mi casa cu ceva. Poate nu așa era poezia, dar orice casă are nevoie de un tip de încălzire. O locuință care se încălzește pe bază de centrală termică are nevoie de un vas de expansiune centrala termica pentru o funcționare în parametri normali și fără risc de incendiu sau explozii.

Ce este un vas de expansiune centrala termică?

Vasul de expansiune oferă o bună funcționare a instalațiilor termice prin protejarea circuitelor de încălzire închise, când apare o presiune mai mare, generată de sursa termică. Acesta, mai poate fi numit și element de siguranță într-o instalație termică.

Rolul vaselor de expansiune este de a asigura spațiul necesar pentru a nu se produce pierderi de apă, impiedică dilatarea apei și ajută instalația electrică să nu cedeze. Ca și construcție, vasul este confecționat din metal și prezintă două camere, despărțite printr-o diafragmă. Dintre cele două camere, doar una este presurizată cu aer.

Cum funcționează?

Vasul de expansiune intră în funcțiune atunci când instalația de încălzire își mărește volumul. Odată cu creșterea temperaturii, lichidul își mărește volumul, cantitatea în exces fiind direcționată către camera de apă a vasului. Aici intervine diafragma, care va majora volumul apei, prin împingerea aerului. Diafragma revine în poziție inițială atunci când temperatura apei va scădea, rezultând și scăderea presiunii și a volumului.

Tipuri de vase de expansiune

Vasul de expansiune poate fi de două tipuri:

  • Închis: Destinat intalațiilor echipate cu supape de siguranță și este cel mai des utilizat, deoarece funcționează cu apă și cu gaz. Este alcătuit din două camere, despărțite printr-o membrană flexibilă din cauciuc. Acesta reglează presiunea prin creșterea volumului de apă.
  • Deschis: Destinat instalațiilor care au o legătură directă cu aerul atmosferic și funcționează cu combustibil solid (lemn sau cărbune). Este recomandat să se monteze în podul casei și să fie izolat cu o mantă protectoare specifică. Capacitatea unui vas de expansiune deschis este supradimensionată, de aceea, în anumite cazuri, poate fi și dublă.

Alegerea vasului de expansiune

Pentru a alege corect un vas de expansiune trebuie să ții cont de utilizarea lui. Fie că este folosit pentru hidrofor sau împreună cu centrala termică, presiunea acestuia trebuie să fie potrivită cu cea maximă pe care o suportă instalația în care va fi montat.

Un indiciu important ca să îți dai seama de rezistența lui în timp, este greutatea mare a acestuia. Greutate influențată de grosimea pereților. Vasul va funcționa la fel de bine indiferent de amplasarea lui (vertical sau orizontal).

Diafragma este supusă la cea mai mare uzură și de aceea ea trebuie să fie foarte rezistentă. Deși este un element important în instalația de încălzire sau pentru cea sanitară, alegerea lui depinde foarte mult de bugetul pe care îl ai și de confortul propriei tale case.

Dacă vrei să ai o casă încălzită întotdeauna fără probleme, fără riscuri și fără pericol alegi un vas de expansiune centrala termica pentru centrala ta. Dacă nu ai idee de unde poți cumpăra cele mai sigure și calitative vase de expansiune pentru centrala ta, intră pe www.topstrong.ro și alege produsul preferat. Nu face economie la siguranță! Bucură-te de căldură fără riscuri inutile!