Life, Stiri

Canicula poate agrava nervozitatea.

Dacă e vară, înseamnă că e vremea concediilor, cu mult soare și răsfăț. Ai, însă, mare grijă. Temperatura ridicată își pun amprenta negativ și asupra psihicului. Umiditatea ridicată scade concentrarea, în timp ce favorizează apariția somnolenței, iar temperaturile mari cresc iritabilitatea.

646x404

Din cauza căldurii crește ritmul cardiac și transpirăm foarte mult. Totodată, modificările metabolice asociate cu vreme caldă pot influența activitatea sistemului nervos simpatic, cel care, printre altele, răspunde solicitărilor din mediu. Vara putem avea probeleme și cu insomniile și cu deshidratarea, factori care pot accentua comportamentele negative.

Specialiștii spun că oamenii supraîncălziți luptă cu gândirea rațională și vremea caldă îi poate provoca pe aceștia să interpreteze situații neutre ca ostile sau violente.

Potrivit unei lucrări scrise în 2001 de către profesorul Craig Anderson, de la Universitatea Iowa, numită „Căldura și violență“, atacurile și crimele în SUA se înmulțesc cu 2,6% vara față de cele care au loc iarna, din cauza temperaturilor ridicate. Potrivit autorului „temperaturile mari cresc iritabilitatea, care, la rândul ei, crește comportamentul agresiv, inclusiv crimele și atacurile violente“.

Poate induce stări depresive

Specialiștii spun că vremea călduroasă ne face iritabili, violenți și deprimați. Dr. Lance Workman, psiholog la Universitatea din Glamorgan, a făcut o legătură între vreme caldă și nivelurile de serotonină din creier. Atunci când aceasta scade cresc iritabilitatea, agresivitatea și depresia, alături de alte efecte psihologice care conduc la violență.

Legătura dintre creșterea temperaturilor și iritabilitate este agravată de deshidratare, mai ales că vara pierdem mai multă apă prin transpirație. Persoanele care lucrează într-un mediul cu aer condiționat pot pierde echivalentul a 10 pahare de apă pe zi. Specialiștii au identificat un fenomen care se numește „depresie de vară“, manifestată prin anxietate, insomnie, oboseală, scăderea poftei de mâncare.

Ce poți face

• Bea cât mai multă apă. Evită sucurile, cafeaua, băuturile alcoolice.
• Consumă cât mai multe fructe, care au efect de hidratare.
• Nu ieși din casă la orele amiezii.
• Poartă o pălărie când îți părăsești locuința.
• Îmbracă-te cu haine din bumbac și deschise la culoare.

Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie

Căldura excesivă poate avea efecte variate asupra diverselor persoane. Canicula reprezintă pentru organism o solicitare suplimentară mare și prin aceasta induce multor persoane o stare de epuizare, de moleșeală, chiar de apatie sau somnolență.

Observăm la popoarele mediteraneene „siesta“, perioada din miezul zilei în care totul se închide pentru odihnă. Pentru persoanele tinere, energice, mai ales pentru temperamentele colerice care desfășoară activități în căldura excesivă, aceasta reprezintă un nedorit factor iritant suplimentar de natură a accentua starea de nervozitate și irascibilitate.

blank