Bogdan Chirițoiu
Social

Bogdan Chirițoiu spune că toate compensațiile pentru consumatori ar putea fi plătite din supraimpozitarea furnizorilor de energie

Compensațiile financiare oferite consumatorilor de energie electrică ar putea proveni din suprataxarea profiturilor obținute de producătorii de energie, însă Consiliul Concurenţei analizează dacă este necesară şi supraimpozitarea furnizorilor, a declarat, vineri, pentru Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chirițoiu spune declară că această suprataxare va genera fonduri pe care le putem folosi pentru a proteja consumatorii casnici vulnerabili şi consumatorii industriali vulnerabili. Aceasta se întâmplă deoarece costurile de producţie nu au crescut, dar preţurile au crescut foarte mult, iar producătorii câştigă fără a avea un merit al lor. Nu este clar dacă tot acest câştig s-a dus la producători, care au şi contracte la termen. S-ar putea ca de acest câştig să beneficieze şi intermediarii, traderii, furnizorii. Şi atunci poate că are sens să punem supraimpozitarea pe tot lanţul, nu doar la producători, ci şi la furnizori sau traderi. Este o idee pe care o analizăm în momentul de faţă”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, potrivit agerpres.ro.

Reducerea de TVA la energie este necesară pentru toți consumatorii
De măsura reducerii de TVA la energie ar urma să beneficieze toţi consumatorii, nu doar cei vulnerabili.

„Multe ţări au redus TVA-ul…Are dezavantajul că nu este o măsură ţintită, se aplică şi celor mai bogaţi, şi celor mai săraci. Poţi spune că, din contră, cu cât eşti mai bogat, dacă ai o casă mai mare, cu atât vei primi un ajutor mai mare. E cumva împotriva logicii care spune să-i ajutăm în special pe vulnerabili. Reducerea TVA se duce mai degrabă la cei care sunt mai înstăriţi. Poate fi aplicată pe termen scurt, dar nu ajută prea mult industria. Iar TVA-ul este o sursă importantă de venit pentru stat”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei aprobă prevederile Legii 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie şi gaze, însă contează felul în care vor fi aplicate.

„Singura noastră obiecţie a fost plafonarea preţului, prin care nu facem decât să îi recompensăm pe incompetenţi, pe furnizorii care nu şi-au cumpărat din timp energie la preţuri mai bune, pe termen mediu, au stat până în ultima clipă şi acum cumpără mai scump de pe piaţa spot şi, în loc să suporte ei consecinţele prostiei lor, vine statul şi îi compensează. Deci, în principiu, legea este bună şi ar trebui să ne concentrăm pe aplicarea ei, în loc să ne gândim la alte măsuri„, a mai explicat acesta, potrivit sursei citate.

Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, prețurile ar trebui să scadă începând din primăvara.

blank