Primele cunoștințe asimilate de un copil sunt extrem de importante pentru parcursul său în materie de educație. În primii ani de școală, un elev are o capacitate de învățare foarte mare, iar studiul în paralel a două limbi presupune extinderea gândirii și a creativității.

Cercetările arată că un copil care este bilingv, adică învață simultan două limbi încă din ciclul primar, are o dezvoltare intelectuală sporită. Astfel, educația bilingvă din primii ani de școală vine cu numeroase beneficii. Cu cât cel mic începe mai devreme studiul, cu atât îi este mai ușor să asimileze informațiile.

Mai jos, găsești mai multe detalii despre ce presupune educația bilingvă și care sunt beneficiile pentru elevi, încă din ciclul primar de școală.

Învățarea mai rapidă a oricărei limbi străine

Copiii care studiază bilingv vor avea în timp o mai mare receptivitate în a învăța orice altă limbă străină, pentru că pot adapta pronunția și pot face tot felul de asocieri la nivel de vocabular și gramatică. Una dintre cele mai simple și plăcute metode de-a exersa, inclusiv în timpul liber, este ascultarea desenelor animate, a muzicii sau a filmelor preferate atât în limba română, cât și în cealaltă limbă studiată.

 

În timp, copilul va ajunge să citească fluent, iar la nivel de scriere are nevoie de exercițiu cu foaia și pixul. Jocurile interactive sunt de mare ajutor. De exemplu, un desen cu un obiect și denumirea lui în ambele limbi. Asigură-i tot ce are nevoie în materie de accesorii de studiu.

Încearcă caiete din Auchan de toate tipurile, inclusiv cu foaie velină, pentru ca sunt ideale in cadrul acestor activități. Pentru a-i stârni interesul și mai mult, oferă-i evidențiatoare și carioci. În funcție de capacitățile sale native, elevul poate învăța în mod variat, prin metode vizuale, scriind pe foaie și răsfoind cărți sau ascultând melodii sau povestiri. Prin toate acestea își va îmbogăți vocabularul.

Gândire larg dezvoltată

Învățarea bilingvă încă din clasa I are rolul de a-l ajuta pe elev să-și dezvolte gândirea. El va înțelege mai repede noțiunile noi care apar, indiferent de domeniu, și le va reține mai ușor. În plus, printre beneficii se numără și abilitatea de-a face mai multe analogii și de-a înțelege mai bine ceea ce i se explică, prin diverse exemple aplicate.

Mai multă creativitate

Un copil bilingv își dezvoltă mult mai bine creativitatea. El își va exprima mai ușor ideile, ținând cont de faptul că limbajul său se va îmbogăți considerabil. Capacitatea de-a vorbi liber este un alt beneficiu adus de educația bilingvă în ciclul primar. În timp, elevul va întâmpina diverse situații și probleme și va găsi soluții originale de rezolvare, fie la școală, fie în timpul petrecut în afara ei.

Vorbitor nativ a două limbi: un plus pentru carieră

Printre beneficiile dobândite se regăsesc atenția sporită și puterea de concentrare mai mare a unui copil care începe studiul bilingv. El devine vorbitor nativ al ambelor limbi studiate și își poate însuși cunoștințe ce țin de culturi și societăți diferite. Aceste aspecte reprezintă un mare plus mai târziu, indiferent de cariera pe care o va alege și de domeniul aferent studiilor urmate în liceu, facultate sau masterat.

Elevii care primesc o educație bilingvă au nevoie de sprijin din partea părinților și a profesorilor deopotrivă. Ei trebuie să exerseze constant, atât acasă, cât și la școală, ambele limbi învățate. De exemplu, dacă părinții sunt de naționalități diferite, atunci trebuie găsit un echilibru pentru comunicarea în familie. Concret, dacă una dintre limbi este utilizată preponderent în discuțiile cu părinți și rude, cealaltă nu trebuie neglijată, ci consolidată. Exersarea prin joc reprezintă o alternativă optimă.