Pilonul II
Social

Au dispărut fonduri din Pilonul II de pensii. Când îşi vor recupera românii banii

Au dispărut banii de pensii a aproximativ opt milioane de români din conturile asociate Pilonul II de pensii. Reprezentanții fondurilor de pensii private din România susțin că au făcut investiții. Și dacă este așa, se pare că acestea nu au fost deloc inspirate. Își mai pot recupera cetățenii banii investiți la Pilonul II de pensii? Află în rândurile de mai jos care a fost reacția autorităților cu privire la problema în cauză.

Au dispărut banii de pensii din Pilonul II

Nu mai puțin de opt milioane de români au rămas în conturile asociate Pilonului II de pensii cu bani mai puțini. Potrivit analizalor demarate de către specialiștii financiar, salariații din România au contribuit în fiecare lună cu un procent de 3,75% din venituri la fondul privat de pensii.

La jumătatea anului 2022, totalul banilor indica o sumă în valoare de 88 miliarde de lei. Însă aceasta este mult mai mică decât cea raportată la începutul anului curent. Potrivit Antena 3, din conturile asociate Pilonului II de pensii au dispărut circa 7 miliarde de lei.

Ce se întâmplă cu banii pentru pensiile asociate Pilonului II? Cu toate că ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis în urmă cu trei luni de zile că va iniția un proiect de lege care să țină sub control comisioanele uriaşe ale administratorilor de fonduri private, măsura nu s-a mai concretizat.

Abia în prezent, oficialul social-democrat a cerut Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să ia decizii. Românii își vor recupera banii pierduți din conturile asociate Pilonului II de pensii, promit autoritățile de la București. Acest lucru nu se va întâmpla, însă, acum, ci abia la finalul anului 2022.

Ce s-a întâmplat cu fondurile românilor

Dincolo de acest lucru, se ridică întrebarea ce s-a întâmplat cu banii privați ai cetățenilor români. Potrivit reprezentanților fondurilor de pensii private din țară, aceștia au fost investiți. Și, într-adevăr, fondurile private pot investi bani în acțiuni, titluri de stat, depozite bancare și obligațiuni emise de primării.

Cu ajutorul investițiilor făcute de către reprezentanții fondurilor de pensii private, teoretic, cetățenii români ar trebui să aibă mai mulți bani în conturile asociate Pilonului II de pensii. Nimeni nu știe, însă, ce se va întâmpla până la urmă. Pentru că investițiile se pare că nu au fost foarte inspirate.

Fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițeanu a explicat că este posibil ca investițiile despre care au vorbit reprezentanții fondurilor private din România să fi fost realizate cu un randament redus, dar și în zone cu risc ridicat.

„Am înțeles că sunt investiții care s-au concretizat în titlul de valoare cotate pe piața bursieră și ar trebui să se constituie provizioane, pentru că ele au înregistrat o pierdere. Din cauza aceasta, trebuie să suporte beneficiarii acestui pilon, ceea ce nu este corect”, a declarat Gheorghe Ialomiţeanu, explicând că investițiile ar trebui să fie întotdeauna protejate astfel încât românii să nu sufere din cauza lor.

Potrivit fostului ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițeanu, pierderile suferite la nivelul Pilonului II de pensii ar putea să se adâncească în continuare.

blank