Ambasadorul României în SUA cere ajutorul românilor americani
Actualitate

Ambasadorul României în SUA cere ajutorul românilor americani. Cum am putea intra mai repede în programul Visa Waiver

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că românii stabiliți în Statele Unite, care prezintă interes şi mențin legătura cu ţara lor, au sprijinit integrarea României în NATO prin trimiterea de scrisori către Congresul american, arătând că acest lucru ar putea să funcționeze şi în cazul programului Visa Waiver.

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, este convins că românii stabiliți în SUA ar putea ajuta în demersul programului Visa Waiver, şi că ar putea să funcționeze acest lucru cu noile tehnologii. Pentru că acum „nu se mai trimit scrisori, ci e-mail-uri sau altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru”.

Ambasadorul României în SUA cere ajutorul românilor americani

„Credem că Visa Waiver este un moment în care (românii din SUA) s-ar putea aduna. Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor ’90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru. Credem că ar putea să funcţioneze acest lucru cu noile tehnologii – sigur că nu mai trimiţi astăzi scrisori, trimiţi e-mail-uri sau și altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru”, a spus Muraru după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

Biserica românească, antreprenorii, profesorii şi cercetătorii din SUA ar putea sprijini demersul

Ambasadorul României Andrei Muraru a mai spus că reprezentanții bisericilor românești din SUA doresc să sprijine demersul privind aderarea României la programul de vize.

„O altă reţea pe care vrem să o utilizăm sunt aceşti antreprenori români, (…) profesorii sau cercetătorii români. Aceşti oameni ar putea deschide nişte uşi, ar putea să influenţeze oameni care să sprijine România în acest demers. Această comunitate este una care a ajuns în Statele Unite mai degrabă după 1990, după mineriade, în anumite valuri în anii 2000 şi care este foarte bine integrată şi închegată. Avem mulţi români care lucrează în companii de tehnologii înalte şi de tehnologii avansate, avem români care au fondat start-up-uri foarte bine cotate, avem români miliardari – există o companie românească ce este cotată cu 36 de miliarde de dolari -, avem sute de ingineri care lucrează la Boeing, avem foarte mulţi specialişti care lucrează la marile companii care sunt în această zonă Silicon Valley şi avem şi profesori de tehnologii avansate, fie la Stanford, fie la alte universităţi bine cotate. Din punctul acesta de vedere, este o comunitate cu foarte multe resurse din multe puncte de vedere – şi resurse financiare, dar şi resurse de a se coagula”, a spus ambasadorul.

Ambasadorul a mai afirmat că, din păcate, se resimte o depreciere a spiritului comunitar în cadrul comunităţii de români.

„Scopul nostru este să încercăm să-i aducem mai aproape utilizând fie consulii noştri onorifici, fie nişte lideri comunitari şi încercând să le dezvoltăm acest spirit de a aduna comunitatea împreună. Nu este deloc simplu şi cea mai mare problemă pe care o vedem este pierderea limbii, pentru că la a doua sau la a treia generaţie ei deja nu mai vorbesc limba română. Nu este o excepţie, toate comunităţile etnice au aceleaşi probleme – şi nemţii, şi grecii, şi francezii”, a concluzionat Andrei Muraru.

Klaus Iohannis, întâlnire cu antreprenori români din Silicon Valley

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, s-au întâlnit la San Francisco cu membri ai comunității de români de pe Coasta de Vest a SUA. Vineri, şeful statului urmează să se întâlnească cu antreprenori români din Silicon Valley.

„România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, (…) pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a spus Iohannis.

Președintele României, despre Parteneriatul Strategic cu SUA

Klaus Iohannis le-a vorbit românilor din America despre evoluția în relația cu Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani:

„Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a mai afirmat Iohannis.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a condus, marţi şi miercuri, delegaţia României care a participat la Adunarea Generală a ONU. La New York, şeful statului a mai luat parte la Summitul Global Food Security şi a avut o întrevedere cu preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass. De asemenea, el a participat alături de soţia sa, Carmen Iohannis, la recepţia tradiţională oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, şi Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la Adunarea Generală a ONU, informează Agerpres.

blank