bugetul
Social

A expirat termenul avansat pentru bugetul pe 2023. Trebuia să fie gata, dar nici nu au început discuțiile

Premierul Ciucă dădea asigurări că bugetul pe 2023 va fi adoptat, dar nu mai târziu de data de 27 octombrie, însă cu două zile înainte de acest termen limită anunțat, Kelemen Hunor spunea că în Coaliție nu s-a început nicio discuție pe această temă. Și Marcel Ciolacu dădea asigurări că bugetul pe anul viitor va fi aprobat în noiembrie cel târziu, însă calendaristic vorbind este imposibil să se întâmple acest lucru.

„E prima oară în 30 de ani când am decis împreună cu primul-ministru să venim cu bugetul, să nu mai fie făcut în decembrie, să venim cu el în noiembrie și să intrăm într-o discuție publică, fiindcă noi nu mai trebuie să ascundem nimic față de români mai ales într-o astfel de perioadă.”, spunea Marcel Ciolacu, la sfârșitul lunii septembrie.

Între timp, bugetul pe anul viitor a fost lăsat în standby pentru că Nicolae Ciucă și-a programat o vizită la Bruxelles pentru a încerca să o convingă pe șefa Comisiei Europene, Ursula vond der Leyen că pensiile de serviciu și pensiile militare nu sunt pensii speciale, chiar dacă ele nu respectă principiul contributivității.

Nicolae Ciucă este unul dintre cei circa 200.000 de pensionari care nu au contribuit la acest venit pe care îl încasează astăzi, după ce s-a pensionat anticipat.

Astfel la m indemnizația de premier care este de 23.920/lună, Ciucă obține cam totatât în jurul sumei de 20.000 de lei pe lună din pensia specială.

Cum va arăta bugetul?

Cert este că la apărare procentul ar putea fi urcat cu 0,5, după cum anunța și președintele Klaus Iohannis, o promisiune făcută în ultimii ani.

”Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate.”, a spus Iohannis.

La educație, sunt promisiuni de două decenii că ar putea fi crescut bugetul la 6%, însă anul trecut culmea bugetul a fost scăzut de la 3,6 la 3,11%.

Și pe domeniul cercetării, bugetul va fi majorat.

“Am analizat şi am putut să ajungem la concluzia că şi dacă am veni acum cu 1% tot nu există cadrul care să asigure cheltuirea acestor bani. Şi mai este încă o condiţie – cheltuirea aceasta să nu se facă pe hârtii şi dosare, ci să se facă pe elemente practice, care să aibă impact şi să producă plusvaloare prin aplicarea lor ulterior în economie. Pentru anul viitor bugetul va fi cel puţin dublu, dacă nu triplu, intenţia este să avem o imagine cât mai reală a ceea ce se poate face şi, uşor, uşor, să începem să asigurăm atenţia cuvenită acestui domeniu al cercetării-dezvoltării. Suntem conştienţi că românii au nevoie de oportunităţi şi programe reale. Nu vrem să exagerăm cu cifrele şi să venim cu sume care să pară la prima vedere ca fiind foarte ademenitoare, vrem să prezentăm realitatea, aşa cum este ea, şi să redobândim încrederea necesară că suntem responsabili de proiecte care cu adevărat se pot îndeplini în realitate şi se pot pune în practică”, a precizat Nicolae Ciucă.

Bugetul pentru Senat, pe anul viitor a fost crescut cu aproape 8% mai mare decât bugetul actual al Senatului aprobat pentru 2022.

Și la ministerul muncii ar trebui să fie alocați suficienți bani pentru majorarea pensiilor și salariilor așa cum au fost anunțate. Și de la nivel european se fac presiuni pentru ca venitul minim să crească, însă termenul limită este 2024.

Conform anunțului premierului și al șefului statului veniturile ar urma să fie indexate în raport cu inflația, respectiv cu 15%. De altfel, în primă fază șeful executivului a anunțat că pensiile nu vor fi majorate cu mai mult de 11%. Salariu minim de la începutul anului ar putea urca la 3.000 de lei brut.

De altfel, bugetul pe anul viitor va include și banii din PNRR.

În acest moment, guvernul are o prognoză de creştere economică de 3,7% în 2023, una dintre cele mai optimiste. PIB-ul ar urma să ajungă la peste 1.500 de mld. de lei, în vreme ce inflaţia ar urma să scadă spre 6% la finalul lui 2023.

blank